Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvol, maar lastig blauwe bessenseizoen in Marokko

Het Marokkaanse blauwe bessenseizoen loopt ten einde, over 2 tot 3 weken. Enkele producenten met een constante stroom zetten de export voort. Amine Bennani, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Producenten van Zachtfruit, geeft een positieve beoordeling, maar niet zonder moeilijkheden en eigenaardigheden.

Hogere volumes dan vorig seizoen
Bennani zegt: "De volumes zijn aanzienlijk toegenomen ten opzichte van vorig seizoen. In afwachting van de centralisatie van gegevens aan het einde van de campagne, kan ik met vertrouwen melden dat de export met dubbele cijfers is toegenomen. Echter, de volumes van vorig seizoen waren uitzonderlijk laag, en dit seizoen vertegenwoordigt slechts een terugkeer naar normaal. Deze toename is in wezen te danken aan uitgebreide arealen en hoge opbrengsten van oudere rassen, aangezien we ons productiepotentieel nog niet hebben bereikt vanwege het ongunstige klimaat."

Nadelig klimaat
"Het seizoen werd gekenmerkt door verschillende klimatologische ongelukken die zware verliezen veroorzaakten," legt Bennani uit. "We hadden twee episodes van sterke winden in de regio Larache/Moulay Bousselhem. In de regio Agadir veroorzaakte de chergui (droge, hete wind) verliezen in augustus. Bovenal zorgde het klimaat voor een bundeling van volumes en minder regelmaat tijdens het seizoen, dus we zagen grote trossen in april in het noorden van het land."

De Spaanse waarschuwing
In maart, net voor de piek van de oogst, waarschuwde een Spaanse melding via het RASSF-systeem voor de detectie van hepatitis A in een zending Marokkaanse aardbeien. De beschuldiging werd onmiddellijk ontkend door de Marokkaanse Vereniging. Dit incident verstoorde de Marokkaanse blauwe bessenoogst, zegt Bennani. "Dit incident werd sterk uitvergroot door de Spaanse media. Het beïnvloedde onze klanten niet, die een solide vraag bleven handhaven. Het beïnvloedde echter de Marokkaanse autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid, die strenge exportprocedures oplegden aan zachtfruit, inclusief blauwe bessen. Dit zette eenmalige exporteurs ertoe aan zich terug te trekken uit de markt. Telers met een constante productiestroom en meerdere zendingen per week kwamen beter door de nieuwe procedures en bleven in bedrijf tot het einde van het seizoen."

Vreemde prijzen
De toename van de volumes vertaalde zich van nature in lagere prijzen dan het vorige seizoen, maar prijsschommelingen waren vreemd, legt Bennani uit: "Er was geen consistentie. We begonnen het seizoen in januari met goede prijzen, rond de 80 MAD per kilo, vanwege het El Niño-weerfenomeen dat de concurrentie in Latijns-Amerika beïnvloedde. In maart keerden de prijzen terug naar normale niveaus. Het bijzondere van dit seizoen waren de zeer goede prijzen voor grote maten, vooral 18+, wat nog nooit eerder was gezien. Om een algemeen beeld van het seizoen te geven, was de gewogen gemiddelde prijs rond de 40 MAD."

Arbeidstekort
Bennani: "De piek van de oogst in april op de as Larache/Moulay Bousselhem, het bolwerk van Marokko's blauwe bessen, viel samen met de maand Ramadan en de Eid-vieringen, evenals de oogst van andere gewassen in de regio. Er was een ernstig tekort aan arbeidskrachten. Dit leidde niet alleen tot hogere arbeidskosten, maar ook tot vertragingen en het verlies van fruitfrisheid. Grote volumes voldeden niet langer aan de criteria voor het verse segment en moesten worden omgeleid naar bevroren, verkocht tegen een veel lagere prijs van 10dh per kilo".

Markten
Volgens Bennani was de belangrijkste bestemming voor Marokkaanse blauwe bessen dit seizoen, zoals gewoonlijk, het VK, gevolgd door Europa. Rusland was een premium markt, waar kopers bereid waren meer te betalen voor maten 18+, een nieuwigheid van het seizoen. De vertegenwoordiger van de telers voegt toe: "We blijven de markt in het Midden-Oosten ontwikkelen. De vraag vanuit Canada neemt toe met het einde van het seizoen, en dit is een andere markt die we ontwikkelen."

Wat Azië betreft, "Singapore en Hong Kong toonden goede vraag aan het begin van het seizoen. Onderhandelingen zijn nog steeds gaande met China. We hebben dit jaar een bezoek daar gebracht en wachten op terugkoppeling van de Chinese regering, waarvan we hopen deze volgend seizoen te zien. "

Voor meer informatie:
Bennani Amine
Moroccan Association of Soft Fruit Producers
Tel: +212661243424
Email: [email protected]

Publicatiedatum: