Het vers geoogste zomerfruit uit Servië ziet er veelbelovend uit, aldus Vukašin Radivojević, verkoopmanager bij Vegfresh Servië, een exportgerichte groothandel uit Servië. "We bereiden ons voor op het fruitseizoen van 2025. Hoewel Servië een van de grootste frambozentelers is, blijven aardbeien voor ons bij Vegfresh het paradepaardje. Dankzij de ideale klimaat- en bodemomstandigheden in het Rasina-gebied kunnen we aardbeien van topkwaliteit aanbieden, naast kersen, morellen, blauwe bessen en bramen."
Radivojević benadrukt dat de Servische kersen zich goed hebben gepositioneerd tegenover de concurrentie op verschillende markten. "We hebben succesvol geconcurreerd met kersen uit Griekenland op de Europese markt en met kersen uit Oezbekistan op de Russische markt. Hoewel deze kersen groter van formaat zijn, overtreffen onze kersen hen qua aroma en smaak. Traditioneel is de Russische markt de belangrijkste bestemming voor de export van Servisch fruit. Naast Rusland zijn de belangrijkste markten voor ons fruit Polen – een markt die de afgelopen jaren sterk is gegroeid – evenals Duitsland, Nederland, Oostenrijk, de Scandinavische landen en buurlanden zoals Roemenië, Kroatië, Bosnië en Montenegro."
Wat betreft het Servische zachtfruitseizoen, verwacht Radivojević dat Servië de concurrentie voor zal blijven, aangezien andere landen veel te maken hebben gehad met vorst en andere slechte weersomstandigheden. "Dit seizoen ziet er veelbelovend uit wat betreft de vraag. De voorjaarsvorst die teeltgebieden in Turkije, Griekenland en Polen zwaar heeft getroffen, heeft het aanbod in heel Europa onder druk gezet. Hoewel Servië zelf ook vorstschade heeft geleden, die vooral steenfruit zoals abrikozen, perziken, nectarines en pruimen trof, is de situatie voor zachtfruit iets gunstiger. Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen voor de oogst van aardbeien en ander zachtfruit iets optimistischer blijven."
Vorst is echter niet de enige weersomstandigheid die een uitdaging vormt voor zachtfruit, legt Radivojević uit. "Naast het risico van vorst worden Servische telers, net als hun collega's in heel Europa, steeds vaker geconfronteerd met ongunstige weersomstandigheden die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, evenals stijgende productiekosten. Deze problemen spelen zich echter in Servië nog steeds in mindere mate af dan in veel andere concurrerende regio's, wat een belangrijk concurrentievoordeel biedt voor Servisch fruit."
"Het oogstseizoen voor Servische aardbeien in de vollegrond begint meestal midden mei en loopt door tot de eerste helft van juni. Kasaardbeien hebben een voordeel van ongeveer 15-20 dagen. Het oogstseizoen voor kersen in Servië begint eind mei en duurt tot begin juli. De belangrijkste aardbeirassen in Servië zijn Clery, Alba, Roxana, Arosa en Romina. Wat kersen betreft, omvatten de populaire rassen Burlat, Regina, Herz, Cordia, Early Lory en Sunburst. De verpakkingsopties variëren van de traditionele houten kisten van 6 kg tot kleinere plastic verpakkingen van 250 g, zodat we kunnen inspelen op de verschillende voorkeuren van de markt en de behoeften van de retail," besluit Radivojević.
Voor meer informatie:
Vukašin Radivojević
Vegfresh Serbia
Tel: +381 62 96 23 064
[email protected]
www.vegfreshrs.com