Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs Egyptische blauwe bessen 50% lager dan vorig seizoen

Het Egyptische blauwe bessenseizoen loopt ten einde. Het is gekenmerkt door een daling van de prijzen, maar de opbrengsten en de maten verbeteren naar het einde van het seizoen toe, licht Karim Fayed, Operations Manager bij Fayed Agricultural Development Company (FATA), toe.

"We sluiten het huidige seizoen van 2024 over een paar weken af. We zien een sterke afsluiting wat betreft opbrengst en grootte, wat ons zou moeten helpen onze doelen te bereiken. Dit jaar was het Egyptische klimaat wisselvallig, wat betekent dat de plant zich anders heeft gedragen afhankelijk van het klimaat. We hadden een paar koude periodes en een paar intense hittegolven van meer dan 40 graden, die tijdens de oogst plaatsvonden, resulterend in vruchten van verschillende kwaliteit en inconsistente oogstcycli. Weersomstandigheden zijn onze grootste uitdaging, naast de investeringen die nodig zijn voor nieuwe plantages."

Het seizoen heeft een toename in areaal gezien, een weerspiegeling van de aantrekkelijkheid van de sector, voegt Fayed toe: "Het areaal voor blauwe bessen in Egypte neemt in het algemeen toe, en snel ook. We zien al nieuwe telers in Egypte arriveren met enkele van de meest exclusieve rassen, waardoor het land op de kaart van de blauwe bessen wordt gezet. Er is veel interesse in de blauwe bessensector, zowel lokaal van telers als internationaal van retailers, handelaren en telers."

Marktgewijs zijn momenteel de Aziatische en Midden-Oosterse markten de belangrijkste bestemming voor Egyptische blauwe bessen, zegt Fayed. "Deze markten zijn een belangrijke factor in de teelt van Egyptische blauwe bessen voor de export vanwege de mogelijkheid om kleinere volumes enkele keren per week per lucht te verplaatsen. We verkopen momenteel wekelijks aan veel Aziatische landen, via luchtvracht."

"Dan komt de Europese markt, maar met de komst van Spanje aan het begin van het jaar, werd het al snel zeer concurrerend en, op onze huidige schaal, sturen we slechts kleine volumes twee keer per week per lucht, wat betekent dat onze prijs niet concurrerend is met de grote volumes Spaans fruit."

Prijzen voor Egyptische blauwe bessen zijn lager dan vorig seizoen, maar dat is geen reden tot zorg, volgens Fayed: "Dit jaar zijn de exportprijzen gemiddeld 40-50% lager dan vorig jaar, maar we geloven dat de prijzen van dit jaar een ware weerspiegeling van de markt zijn. De hoge prijzen van vorig jaar waren alleen te wijten aan de moeilijke weersomstandigheden in Marokko, die een impact hadden op hun volumes en dus een groot gat in de markt achterlieten."

Ondanks de felle concurrentie van Marokko, dat zich lang voor Egypte op de markten vestigde, en de opkomst van de blauwe bessenteelt in Golfstaten zoals Saoedi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten, blijft Fayed optimistisch. "Ik denk dat er ruimte is voor al deze landen. De seizoensgebondenheid is vergelijkbaar, maar blauwe bessen worden steeds populairder en de vraag groeit. Bovendien beginnen blauwe bessen op verschillende manieren geconsumeerd te worden en kunnen ze op elk moment van de dag op je bord belanden, in een saladekom, in yoghurt, in sap, in een dessert, of gewoon als snack op kantoor," besluit Fayed.

Voor meer informatie:
Karim Fayed
Fayed Agricultural Development Company (FATA)
Tel: +201001499959
[email protected]
www.fata.com.eg

Publicatiedatum: