Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart Blom, Fruitpartners Blom:

"Eind mei zijn we door de Elstar-appels heen"

Tholen - Vanaf de pluk zijn de prijzen voor het Hollandse hardfruit goed geweest. "De laatste weken liggen de prijzen van de peren op een redelijk stabiel niveau. De bakprijzen voor ongesorteerd fruit liggen tussen de 90 cent en 1,15 euro. Opvallend is dat de vraag erg breed is, bijna alle Europese landen doen wel mee, maar het is ook weer niet gigantisch druk", vertelt Aart Blom van de Deilse fruithandel FruitPartners Blom.

"Ik verwacht dat de perenprijs de komende weken nog wel op dit niveau zal blijven. Wellicht zit er vanaf half mei voor de goede peren nog wel een plusje in. En die partijen zijn er nog wel, bijvoorbeeld van Noord-Hollandse peren die op tijd geplukt zijn. Anderzijds zijn er ook cellen waarvan de kwaliteit tegenvalt. Er mogen steeds minder middelen gebruikt worden en daardoor is met name de druk van schurft een uitdaging", vertelt de fruithandelaar.

"De kosten zijn gigantisch gestegen, de arbeidskosten voorop, maar voor deze prijzen kunnen we allemaal teler blijven. Acties waarbij appels voor 99 cent worden aangeboden zul je nu dan ook niet zo snel meer zien. Het nieuwe fruit zal alweer redelijk vroeg op de markt komen. Ook voor volgende week worden weer redelijk hoge nachttemperaturen verwacht. Dat zorgt voor een wat kortere afzettermijn. Ik zou als teler dan ook niet te lang wachten om de huidige prijzen te verzilveren."

"Ook de appelmarkt ligt op een goed niveau. Voor goede Elstar-appels liggen de prijzen rond de 1,20-1,30 euro. Tegelijkertijd zie je dat veel partijen, vooral uit het zuiden van het land de hardheid niet halen en die doen dan ook niet mee voor deze prijzen. Ik verwacht dan ook een vroegtijdig einde van het seizoen en denk dat we eind mei amper halen. Nog zes tot acht weken en dan is het met de Elstar aardig gebeurd."

Ook de voorbereidingen voor het nieuwe kersenseizoen - het paradepaardje van FruitPartners Blom - zijn in volle gang. "Ons nieuwe vroege soort is volgende week al uitgebloeid, dus vanaf de eerste week van juni zitten wij al in de goede, harde kersen", vertelt Aart. Ook de inrichting van zijn fruitpark is in volle gang. "We zijn nu de eerste fase aan het inrichten en die gaat half mei open. Het kost me meer tijd dan ik vooraf voor mogelijk had gehouden, maar we zetten dan ook iets moois neer, waarbij we mensen een echte belevenis rond het fruit kunnen laten ervaren."

Voor meer informatie:
Fruit Partners Blom
Hooiweg 16
4158 LE Deil
Tel: 0345-651311
aart@fruitpartnersblom.nl
www.fruitpartnersblom.nl