Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaans steenfruitseizoen vroeg van start met goede verwachtingen

In Murcia is de steenfruitoogst bijna twee weken eerder dan gebruikelijk van start gegaan en de kwaliteit en de prijzen lijken goed te zijn. Joaquín Gómez, voorzitter van de exporteursvereniging Apoexpa, wijst daarbij naar een milde winter en goede temperaturen aan het begin van het jaar.

Ondanks de recente lage temperaturen en regen, die vooral de abrikozen in Murcia hebben getroffen, en de vorst in Catalonië en Aragón, blijft de sector goede verwachtingen koesteren. Deze situatie contrasteert met de dalende trend die de afgelopen jaren werd waargenomen voor het areaal, met name van perziken. Gómez wijst op de beperkingen in het gebruik van water als bepalende factor van deze trend, maar ook op rassenvernieuwing, aangezien telers op zoek gaan naar fruit dat meer smaak en een grotere opbrengst biedt.

De ramingen wijzen op een normale gemiddelde opbrengst per hectare dit jaar. Bovendien is er een communicatiecampagne gelanceerd om de consumptie van dit fruit onder alle leeftijden te bevorderen.

Wat de prijzen betreft, wordt verwacht dat deze de komende weken stabieler zullen worden voor zowel consumenten als telers. Momenteel wordt het steenfruit nog als "duur" beschouwd in de supermarkten. De teeltkosten zijn echter gestegen, vooral wat betreft arbeid, wat de uiteindelijke verkoop zou kunnen beïnvloeden. Dit spanningsveld aangaande arbeid baart de sector zorgen, hoewel de situatie in Murcia minder kritisch is vanwege de verschillende oogstcampagnes gedurende het jaar.

De Spaanse steenfruitexport is de voorbije twee seizoenen blijven steken onder het langjarig gemiddelde en de concurrentie op de internationale markt neemt toe, een scenario dat druk zet op de Spaanse teelt.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: