Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 1

Peruaanse fruitexporteurs richten zich steeds meer op China in plaats van Europa

Tholen - Met de teelt van avocado's, druiven en citrus in het departement Ica is Sun Fruits Exports perfect gepositioneerd om hoogwaardig fruit te leveren aan de meest veeleisende markten wereldwijd. Daarbij ligt de nadruk steeds meer op de Chinese markt en op gewassen waarvan de handel stabiel is en de winstmarges verzekerd, zoals druiven en mandarijnen.Sun Fruits ontstond in 2008 door de samenwerking tussen twee families van druiventelers, de families Camino en Nicolini. Omdat geen van beide een eigen pakstation had, brachten ze hun oogst naar een ander bedrijf met verpakkingslijnen. Echter, hun fruit werd er enkel verpakt wanneer de lijnen niet bezet waren met de eigen producten van de verpakker-teler. Om onafhankelijk te worden van derden en de productkwaliteit te verbeteren, besloten de twee families samen een opslagplaats en pakstation te bouwen, voor zowel de eigen oogst als die van telers in de buurt.

Werkzekerheid bieden
Na vier jaar alleen druiven te hebben geteeld, begon het bedrijf ook winterfruit, met name avocado's en citrus, te telen. "Om jaarrond werkgelegenheid te garanderen gingen we van start met de teelt van avocado's, mandarijnen, grapefruit en zelfs uien", zegt operationeel manager Manuel Augusto Olaechea. Naast verpakking biedt Sun Fruits andere teeltbedrijven ook diensten zoals koelopslag en de afzet van groenten en fruit aan.

Hoewel Sun Fruits momenteel 6.000 ton avocado's per jaar oogst, neemt het areaal van ongeveer 250 hectare langzaam af. "Bijna iedereen in Ica is de avocado's aan het vervangen door druiven, mandarijnen of blauwe bessen. De redenen zijn de lage telersprijzen, het gebrek aan kwaliteitswater en de grotere winstgevendheid van andere fruitgewassen", legt Manuel Augusto uit.Lage telersprijzen voor avocado's
"Momenteel worden de grotere avocado's verkocht voor een FOB-waarde van rond de €1,50-2,00 per kilo, wat neerkomt op een telersprijs van ongeveer €1,00 per kilo. De prijzen voor de kleinere maten komen evenwel niet boven de €0,50 per kilo uit. Hoewel de Europese markt gemakkelijk 500 containers per week absorbeert, zorgen pieken in de productie, met uitschieters van 1.000 containers per week vanuit Peru naar Europa, voor een overaanbod en bijgevolg lagere prijzen", aldus Manuel Augusto.

In tegenstelling tot druiven en citrus, heeft Ica, dat ongeveer 250 km ten zuidoosten van de hoofdstad Lima ligt, bij de teelt van avocado's concurrentie van het departement Piura, in het noorden van het land. Dat komt omdat zelfs rijpe avocado's nog enige tijd aan de boom kunnen blijven hangen en er zo overlap met Piura mogelijk is. "We kunnen de oogst uitstellen in de hoop op betere prijzen. Speculeren doen we uit noodzaak, want een telersprijs van €0,60 per kilo dekt de kosten niet. Die liggen tussen de €0,70-0,80 per kilo, afhankelijk van de omvang en de productiviteit van de teeltbedrijven", legt Manuel Augusto uit.

Gebrek aan kwaliteitswater
Voor de teelt van avocado's heeft Sun Fruits gemiddeld 14.000 m3 water per hectare nodig, ruim 50% meer dan de 9.000 m3 voor druiven. "Het probleem is niet alleen de grote hoeveelheid water die nodig is, maar ook dat het water een zeer laag zoutgehalte moet hebben. Het zoutgehalte van de watervoerende laag waaruit we pompen, neemt echter jaarlijks toe, niet vanwege de nabijheid van de zee – we bevinden ons hier 400 meter boven zeeniveau –, maar omdat het waterniveau in de aquifer (een watervoerende laag in de ondergrond) zakt, waardoor de zoutconcentratie toeneemt."

Andere gewassen hebben hogere rentabiliteit
De derde factor waarom fruittelers in Ica overstappen van avocado's naar druiven is de hogere winstgevendheid van die laatste teelt. "De gemiddelde winstgevendheid van de druiventeelt is even hoog als dat van een spectaculair jaar voor avocado's, wat louter een hypothetisch geval is, want het komt heel zelden voor dat zowel de telersprijs van €2 per kilo en een gemiddelde opbrengst van 30 ton per hectare worden behaald."

Manuel Augusto legt uit dat moderne druivenrassen, zoals Autumn Crisp en Sweet Globe, al 16 maanden na aanplant de eerste oogst geven. "In augustus gaan we behoorlijk wat avocadobomen rooien en in september komen er dan druivenranken voor in de plaats. De eerste oogst daarvan, ongeveer 2.000 kartons per hectare, zal al in februari 2026 plaatsvinden. Hoewel de initiële investering voor een druivengaard groter is dan die voor een avocadoperceel, wordt de investering gecompenseerd door het snel in productie komen van de gewassen. Bovendien verstrekken banken gemakkelijker leningen voor de druiventeelt dan voor de avocadoteelt."

Chinese markt richt zich op kwaliteit
Wat de bestemmingsmarkten betreft, de vraag van China naar fruit uit Zuid-Amerika neemt gestaag toe. "De Chinese markt eist producten met de juiste kwaliteit, zonder enige aanwezigheid van ziekten of plagen", zegt Manuel Augusto. "Een voordeel van de Chinese markt is dat de bedrijven er vaak goed betalen en soms zelfs vooruitbetalen. Dit maakt dat Peruaanse exporteurs hun blik verruimen en niet alleen meer naar de Europese markt kijken. En als de gemiddelde consumptie in China, die momenteel 200 gram per persoon per jaar bedraagt, wat vijf keer minder is dan in Europa, zou verdubbelen tot 400 gram, zou de export naar Europa aanzienlijk kunnen afnemen ten voordele van China."Inzetten op Tango mandarijnen
Naast avocado's en druiven oogst Sun Fruits jaarlijks zo'n 6.000 ton easy peelers van de rassen W. Murcott, Tango, Oronules en Orogrande op een areaal van 100 hectare. De komende jaren komen daar nog eens 60 hectare bij. "Een van de voordelen van citrus, naast de hogere winstgevendheid in vergelijking met avocado's, is de lagere gevoeligheid voor zout in het irrigatiewater. We telen vijf rassen, maar door de grote volumes van andere teeltlanden zoals Marokko, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, hebben de vroege variëteiten Oronules en Orogrande steeds minder marktruimte, waardoor we hebben besloten ze te vervangen door de Tango mandarijnen."

Ook voor mandarijnen richt Sun Fruits zich op de Chinese markt. "In 2022 zonden we twee miljoen kilo Tango en Nadorcott mandarijnen naar China, zelfs met een groene kleur. De mandarijnen, die ondanks hun groene kleur van uitstekende smaakkwaliteit waren, werden goed ontvangen en goed betaald in China. In Europa daarentegen willen consumenten alleen oranje mandarijnen. We waren het enige Peruaanse bedrijf dat ze naar China exporteerde, maar vorig jaar begonnen andere exporteurs, aangetrokken door het succes van onze zendingen in 2022, grote volumes naar China te sturen, dat ook mandarijnen met kleur van andere landen zoals Zuid-Afrika ontving, die vanwege El Niño eerder op de markt waren. Omdat de Chinese markt als een veiling werkt, daalden de prijzen fors. Dit is het enige probleem met China: je moet goed op de hoogte zijn van de volumes die worden verzonden, omdat de prijzen worden bepaald door het aanbod, en we zijn niet de enige leveranciers", waarschuwt Manuel Augusto.

Blauwe bessenteelt is arbeidsintensief
Een andere populaire fruitsoort uit Peru, de blauwe bes, is niet te vinden op de velden van Sun Fruits. "Hoewel we enkele experimenten met dit fruit hebben gedaan, maak ik me zorgen over de markt ervan. Rond 2010, toen de teelt van blauwe bessen in Peru begon, was de telersprijs $15 per kilo, terwijl het gemiddelde de laatste jaren rond de $5 per kilo ligt. Bovendien is blauwe bes geen basisproduct. Als de prijzen sterk stijgen, zal de vraag snel dalen. Daarnaast is de oogst van blauwe bessen arbeidsintensief, terwijl arbeidskrachten steeds moeilijker te vinden zijn in Ica."Ook bij de teelt van druiven is arbeidskracht cruciaal, legt Manuel Augusto uit. "Tijdens het dunnen tellen we de bessen één voor één en laten we slechts 60 tot 80 bessen per tros over. Als er te veel zijn, worden de druiven te klein om te exporteren naar de Verenigde Staten of Europa. Dit type werk wordt goed betaald, zelfs beter dan snoeien of oogsten. Daarnaast proberen we werknemers te belonen op basis van hun productiviteit, ook in het pakstation, zodat ze een mooi inkomen kunnen bijeensprokkelen. Vrijwel niemand ontvangt bij ons het minimumloon; iedereen wordt aangemoedigd om efficiënt te werken en boven het minimumloon uit te stijgen."

Nieuwe markten openen is noodzakelijk
Een van de grootste uitdagingen voor Peruaanse fruittelers en -exporteurs is, volgens Manuel Augusto, de focus van de Peruaanse nationale dienst voor agrarische gezondheid (Senasa) op plantengezondheid, ten koste van de promotie van de Peruaanse groenten en fruit in het buitenland. "In mijn ogen zou Senasa meer kunnen doen om nieuwe markten te openen voor verschillende groenten en fruit uit Peru. Echter, het grootste probleem voor de sector is het gebrek aan prijscontrole. Als we niet genoeg water hebben, kunnen we maatregelen nemen om het waterverbruik te verminderen of zelfs infrastructuurprojecten uitvoeren om water aan te voeren, maar we kunnen nooit invloed uitoefenen op de prijs op de internationale markt. Marktonzekerheid is aan de orde van de dag in onze sector, maar met de juiste strategie kunnen we zeker grote kansen grijpen", besluit Manuel Augusto.

Voor meer informatie:
Manuel Augusto Oleachea
Sun Fruits Exports S.A.
Caserío Limón s/n – San Juan Bautista (Peru)
Tel: +51 936 798 931
[email protected]
www.sunfruits.com.pe