Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ecuadoraanse dragonfruitexporteurs weten prijzen hoog te houden"

In de Verenigde Staten is er een tekort aan wit dragonfruit en ook de volgende levering uit het buitenland zal niet aan de verwachtingen voldoen. "Ecuador begint opnieuw te verladen, maar de aanvoer zal aan de lage kant zijn", zegt Alan Goldberg van A&B Tropical Produce. "Maar de schaarste is van korte duur, want tot vorige week werd er nog fruit ontvangen. Het is een groot contrast met vorig jaar toen we overspoeld werden met dragonfruit en de prijzen fors daalden."

Waarom de aanvoer van de komende weken aan de lage kant zal zijn, is niet heel duidelijk. "In december en januari werd dezelfde beschikbaarheid voor februari-maart voorspeld, maar dat is uiteindelijk niet zo geweest. Er was fruit voorhanden, maar lang niet zoveel als vorig jaar", zegt Goldberg.

Hoewel het weer een factor zou kunnen zijn, heeft het feit dat de oogst vorig jaar zo groot was veel telers doen nadenken. Dit jaar is er minder geïnvesteerd in de teelt. "Een hoop areaal is opgegeven", zegt Goldberg. Bovendien hebben handelaren mogelijk ook de voorraad lager gehouden dan vorig jaar om te zorgen dat de prijzen niet zouden dalen tot hetzelfde niveau als vorig jaar. "Het is echt een schok geweest voor de importeurs hier in de Verenigde Staten. We verwachtten dat de sluizen open zouden gaan, maar dat is dus niet gebeurd", voegt hij eraan toe.

Uitdagingen in de vraag
De vraag is tevredenstellend. Dat het fruit van goede kwaliteit is, helpt natuurlijk. "Maar de vraag is zeker niet spectaculair. De AGF-sector zit in een dipje, maar uiteindelijk kunnen we niet klagen", zegt hij. "Ik heb met veel mensen in de sector gesproken en iedereen had het moeilijk vorig jaar. Toch gaan we door, we zien wel wat er gebeurt."

Ondertussen is het lastig in te schatten hoe de teelt in Florida verloopt. De oogst begint er in juni en piekt tussen juli en september. Er wordt verwacht dat Florida ook een kleinere oogst zal hebben dan in het verleden. De teelt vindt vooral plaats rond Homestead, maar Goldberg merkt op dat de gewassen ook rond Lake Okeechobee opduiken. "Het zijn voornamelijk kleinschalige telers. Het is echter moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat er wordt geteeld. Veel van die oogsten worden opgeëist door verkopers uit het noordoosten, zoals New York. Ze sluiten deals waarbij ze in sommige gevallen ook de teeltfaciliteit bezitten", zegt hij.

Niet verrassend zijn de prijzen momenteel sterk, met ruim $20 FOB uit Miami. Vóór het tekort lagen ze tussen $16 en $18. Naar dit niveau zullen de prijzen naar verwachting terugkeren zodra de grotere zendingen hervatten, hoewel dat ook zal afhangen van de kwaliteit en de maatsortering.

Voor meer informatie:
Alan Goldberg
A&B Tropical Produce
Tel: +1 305 805 1530 (VS)
alang@abtropical.com
www.abtropical.com

Publicatiedatum: