Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Peruaans mangoseizoen verloopt moeizaam"

Peruaanse mangotelers en -exporteurs zitten met de handen in het haar door alweer een jaar van beperkte oogst. Ongunstige weersomstandigheden door El Niño veroorzaakten veel stress bij de mangobomen. Ze hopen op een betere oogst later dit jaar, maar daarvoor moet het weer verbeteren.

"Het Peruaanse mangoseizoen is allesbehalve goed. Het fruit is schaars, terwijl de teelt- en verwerkingskosten hoog zijn", zegt een grote teler en exporteur. Voorlopig zit de sector 70% onder het normale volume, maar de teler hoopt op een evenwichtigere situatie later dit jaar met de nieuwe oogst. "In november kan de opbrengst weer veel beter zijn."

Een andere grote teler en exporteur zegt dat ze een oogstpiek hadden van week 3 tot 6 en dat het fruit op bestemming aankwam van week 7 tot 10. "Brazilië heeft geprofiteerd van de situatie door veel meer te exporteren tijdens de eerste twee maanden van 2024. Heel februari door verzond het land nog mango's naar het buitenland, wat het normaal nooit doet. Brazilië exporteerde tot bijna 70% meer fruit dan vorig jaar, voornamelijk van het Palmer ras. Het is van mindere kwaliteit dan Kent, maar het heeft een lagere prijs."

Door de lagere Peruaanse volumes en de hogere prijzen was het voor Braziliaanse telers veel lucratiever om aan de vraag in Europa te voldoen dan de mango's op de eigen markt af te zetten.

Ook de vertragingen in het Panamakanaal zorgden voor kwaliteitsissues bij aankomst, zeggen exporteurs. "Peru heeft enkele kwaliteitsproblemen gekend, vooral door fruit dat te rijp op bestemming aankwam. Bovendien was de oogst in week 9 en vooral week 10 heel beperkt. In de laatste week van februari hebben we slechts 30 containers kunnen verzenden."

Carlos Iván Vílchez Peralta, voorzitter van Apem, de Peruaanse vereniging van mangotelers en -exporteurs en directeur van het bedrijf Dominus, stelt dat er nog maar twee weken te gaan zijn tot het einde van het seizoen, waarin tot nu toe 66,87% minder export was dan het vijfjarig gemiddelde.

Voor meer informatie:
Peruvian Association of Mango Producers and Exporters (APEM)

Publicatiedatum: