Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De Europese markt voor Indiase druiven is ingestort"

Nu het Indiase druivenseizoen in volle gang is, zijn de prijzen in Europa fors gedaald, zegt Samir Singh van exporteur Mersel Foods. "De markt in Europa voor Indiase druiven is ingestort. De prijzen bevinden zich in de vrije val. Op twee weken tijd zijn de prijzen voor een krat van 5 kilo witte pitloze druiven in punnets van € 13 naar € 9 gedaald, en voor een krat van 4,5 kilo van € 11 naar € 8. Het overaanbod uit India, een langgerekt seizoen in Zuid-Afrika en de onregelmatige aankomst van schepen hebben allemaal bijgedragen aan chaos op de markt."

In India verloopt de druivenoogst soepel dankzij gunstige weersomstandigheden. "We hebben een naadloos traject gelopen en tot nu toe is onze teeltplanning succesvol uitgevoerd. In vergelijking met vorige seizoenen hebben we aan efficiëntie gewonnen. De positieve weersomstandigheden hebben geleid tot een goede kwaliteit. Echter, er was regen en hagel tijdens de bloeifase in bepaalde teeltgebieden. Hierdoor zal er vanaf week 13 een tekort aan druiven zijn en het seizoen zal ongeveer twee weken eerder eindigen dan gebruikelijk."

Singh zegt dat de crisis in de Rode Zee de export naar Europa bemoeilijkt. "Ondanks het vroege einde is er dit seizoen op bepaalde momenten overaanbod geweest. Europa is dit jaar onze belangrijkste markt geweest. Echter, de situatie in de Rode Zee heeft de export bemoeilijkt. Er was een aanzienlijke verhoging van de vrachttarieven, er waren vertragingen en meerdere schepen kwamen tegelijk aan, met overaanbod op bestemming tot gevolg. Over het algemeen heeft de 40 dagen durende zeereis naar Rotterdam een nadelig effect gehad op de kwaliteit. Echter, een strenge selectie bij de inkoop van kwaliteitsfruit en enkele aanpassingen in de naoogstprocedures hebben ons in staat gesteld om de kwaliteitsproblemen te verzachten."

De prijzen van Indiase druiven hebben gedurende het seizoen een schommelende trend getoond, legt Singh uit. "Aanvankelijk, toen er een tekort was aan druiven van hoge kwaliteit, waren de prijzen hoog. Echter, naarmate het seizoen vorderde en er meer druiven beschikbaar kwamen, daalden de prijzen. Nu het seizoen zijn einde nadert, stijgen ze opnieuw. Onze druiven zijn in Rotterdam beschikbaar onder het merk Mersel op spotbasis via ons verkoopkantoor Unisel Co."

Voor meer informatie:
Samir Singh
Mersel Foods Pvt. Ltd.
Tel: +371 29 516 075 (Letland)
samir@unisel.lv
www.merselfoods.com

Publicatiedatum: