Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filipijnse Pili-noten aan opmars bezig in Duitsland

Met de in Europa volledig onbekende Filipijnse pili-noten won het Duitse bedrijf Die Frischebox in 2017 de tweede plaats bij de Fruit Logistica Innovation Award (FLIA). Ondanks de succesvolle marktintroductie zorgden een terugroepactie en een verplichte Novel-Food-procedure door de Europese Commissie voor een kink in de kabel. Dat bracht directeur André Wielink op het idee om de noot zelf te importeren en op de markt te brengen. En met succes: bijna een jaar na de herlancering is de noot niet alleen opgenomen in het assortiment van Edeka Südwest en Edeka Foodservice, maar komen er ook talloze aanvragen uit verschillende landen.


Pili-noten zijn rijk aan eiwitten en vet en een uitstekende energiebron met 719 kilocalorieën. Hun energiegehalte overtreft daarmee macadamianoten, paranoten en walnoten.

De pili-noten groeien vrijwel uitsluitend in de Filipijnse regio Bicol en waren - afgezien van kleine exportvolumes voor de Britse en Amerikaanse markt - tot nu toe voornamelijk op de lokale markt te vinden. "Het gaat in feite om een product uit wildpluk, wat in de praktijk betekent dat er geen commerciële of geïndustrialiseerde teelt is. Desondanks heeft de Filipijnse regering inmiddels ingezien dat de export van de noot naar Europa niet alleen een interessante inkomstenbron vormt, maar ook een manier om jonge mensen in de landelijke gebieden te houden." De pili-noot kan elke drie maanden worden geoogst (in totaal vier keer per jaar), waarbij de oogst tussen juli en september normaal gesproken de hoogste opbrengst levert. Momenteel is de oogst van 2023 op de markt. "Vanaf juli vorig jaar hebben we volumes verscheept die we nu beetje bij beetje op de markt brengen", legt André uit.


André Wielink presenteerde de pili-noten onder andere op de Fruit Logistica in Berlijn van dit jaar. De noot wekt grote interesse zowel binnen als buiten de DACH-regio.

Tijdens de presentatie op de Fruit Logistica in februari 2024 was de respons overweldigend. André: "We hebben aanvragen uit ongeveer 30 landen, waaronder Zuid-Afrika, Koeweit, maar ook Oost-Europa en Nederland. In de Duitse retail werken we met een No-Plastic-concept: in de reguliere retail worden de noten aangeboden in zakken van 300 en 500 gram inclusief een speciale notenkraker, terwijl in het foodservicekanaal vooral de 1kg-eenheden goed ontvangen worden. Daarnaast hebben we ook een eigen display ontwikkeld, aangezien het om een in Europa volledig onbekend product gaat dat de nodige uitleg vereist. Het gaat daarbij niet alleen om achtergrondinformatie over het land van herkomst, maar ook om de voedingswaarde, die aanzienlijk hoger is in vergelijking met andere noten."

Bij Red Rhino Pili-Nuts worden pili-noten verkocht met een kleine inkeping aan de buitenkant, die het openen met de meegeleverde kraker vereenvoudigt.

Die Frischebox, met vestigingen in Rheinstetten en Bühl, werd opgericht in 2011 en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een erkend import- en handelsbedrijf voor een compleet assortiment noten en gedroogd fruit. Vrijwel het gehele assortiment noten (waaronder pili-noten) wordt onder het eigen merk Red Rhino op de markt gebracht. "In die zin hebben we met de Filipijnse pili-noten niet alleen een uniek premium notenconcept gecreëerd, maar ook een goede aanvulling op ons bestaande assortiment", concludeert André tot slot.

Voor meer informatie:
André Wielink
Die Frischebox GmbH
Gewerbering 38
76287 Rheinstetten - Duitsland
Tel. +49 (0)7242 9699022
andre.wielink@diefrischebox.de
www.diefrischebox.de
https://redrhino-nuesse.de/

Publicatiedatum: