Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar povere kastanjeoogst in Italië

De cijfers spreken voor zich: in 2023 werden 52% minder kastanjes geoogst dan het jaar ervoor in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Het verlies in omzet bedroeg 35%, zo stelt de vereniging van kastanjetelers van de Apennijnen. "De redenen voor de daling van de oogst moeten nog zorgvuldig onderzocht worden om zo tot een gedetailleerde en duidelijke interpretatie te komen", zegt de voorzitter Renzo Panzacchi. "In de hele Apennijnen van Emilia-Romagna volgde na een bijzonder overvloedige bloei een lange periode van regen, die soms ook zeer hevig was. Daarvan weten we al dat die de vruchtzetting gedeeltelijk heeft aangetast."

Verkoop van kastanjes in een Italiaanse supermarkt in oktober 2023

"De zeer hevige regenval in mei, die een ramp veroorzaakte van het oosten van Bologna tot Montefeltro, bracht ook structurele schade aan de kastanjebossen, die in veel gevallen niet te herstellen is. De zomer was vervolgens heel warm, met temperaturen boven het seizoensgemiddelde, die de groei en de ontwikkeling van de bolsters beïnvloedden. Bovendien werden de kastanjes gehinderd in hun groei door het ontbreken van regen eind augustus."

"De oogst begon half oktober, toen de temperaturen nog opliepen tegen de 30°C. De oogst vond ook twee weken later dan gebruikelijk plaats", legt Panzacchi uit.

"De afzet van kastanjes in de retail was moeilijk wegens de eis van 70-75 kastanjes per kilo. De kastanjes waren veel lichter door een gebrek aan water, ondanks dat ze aan de vereiste kalibers voldeden. Om aan een kilo te komen waren er 78-80 kastanjes nodig. Daarnaast moet worden opgemerkt dat de schade veroorzaakt door de gewone spiegelmot (Cydia splendana) en de beukenspiegelmot (Cydia fagiglandana) in bepaalde gebieden pieken van 40-50% bereikte. Echter, waar plaagbestrijding op basis van feromonen werd toegepast, daalde de schade naar 15-20%."

De enige positieve noot was de hoge Brixwaarde en de afwezigheid van de schimmel Gnomoniopsis tijdens de oogst. "En, zoals altijd het geval is wanneer het product schaars is, zijn de prijzen hoog gebleven. Ondanks een daling van de oogst met 52% zijn de inkomsten met maar 35% afgenomen. Kortom, er is echt van alles gebeurd", besluit de voorzitter.

De volgende streken maken deel uit van de vereniging: West-Parma, Reggio, Bologna, Modena, Castel del Rio, Vallata Senio, Alta Valle Reno, Pieve di Rivoschio.

Publicatiedatum: