Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onregelmatige vraag naar Spaanse amandelen"

"De Spaanse amandel bevindt zich in een eerder ongewone prijssituatie", stelt Josep M. Boncompte, commercieel directeur van Unió Nuts. De gemiddelde prijs van biologische amandelen is 27,3% lager dan het vijfjarig gemiddelde en die van het Marcona ras 26,5% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

"De afgelopen jaren groeide de vraag sneller dan het aanbod, maar die trend is nu vertraagd en dat zie je terug in de prijsvorming. Wereldwijd is het aanbod nog steeds iets hoger dan de consumptie, maar we verwachten dat dit de komende jaren zal worden gelijkgesteld."

"We zien ook een onregelmatige vraag naar Spaanse amandelen vanuit de verwerkende industrie, terwijl die tot nu toe vrij regelmatig was", geeft Josep Maria aan. "In Europa wordt het tekort van de eigen oogst gecompenseerd met de import van voornamelijk Amerikaans product. Maar deze importamandelen, waaraan de verwerkende industrie tot nu toe gewend was, zijn van andere rassen."

"We mogen niet vergeten dat er voorheen geen Spaanse teelt was die groot genoeg was om de verwerkende industrie te bevoorraden. We moeten de verwerkende industrie nu dus begeleiden in de aanpassing aan het Spaanse product, want er wordt de komende jaren een grote toename van de Spaanse oogst verwacht. Veel jonge boomgaarden zullen gaandeweg in volle productie komen. Uit duurzaamheidsoogpunt heeft het immers geen zin dat we product importeren dat een oceaan moet oversteken als we eigen teelt hebben. En ook de kwaliteit, het vetpercentage en de smaak zijn over het algemeen superieur aan die van de Amerikaanse amandelen."

"Dit zijn de toegevoegde waarden van de Spaanse amandelen die we willen belichten bij de grote nogaproducenten, met wie we de komende maanden onderhandelingen zullen voeren. Maar we moeten de nationale amandel ook bij de retail en de consument promoten als een gezond en lokaal kwaliteitsproduct."

Areaaltoename
Van alle noten is het amandelareaal het grootst in Spanje: 538.353 hectare in 2023, waarvan 106.398 ha biologisch, volgens cijfers van de Federatie van Coöperatieve Voedselbedrijven van Spanje.

"We hopen dat het tempo van de nieuwe aanplanten zich de komende vijf jaar gaat stabiliseren. Maar gezien de bestaande jonge boomgaarden en de verwachte expansie zit er de komende 10 jaar nog een exponentiële groei van de oogstvolumes aan te komen."

"In Europa is er zeker vraag naar kwaliteitsamandelen. We zijn ervan overtuigd dat de verwerkende industrie en de markt deze groei goed zullen absorberen, of het nu gaat om conventioneel of biologisch product", zegt Josep.

"Voorlopig wordt de biologische amandel het hardst getroffen door de economische onzekerheid en de inflatie. Consumenten zijn minder bereid het logische prijsverschil dat bestaat voor biologische producten op te hoesten, maar we hopen dat de situatie zich zal herstellen."

"Bovendien hebben we er vertrouwen in dat de toename van het aanbod van andere noten zoals pistache, dat ook sterk toeneemt in Spanje, zal helpen om de consumptie van de gezonde notencategorie te verhogen, hetzij als snack of als ingrediënt in producten van de verwerkende industrie."

Voor meer informatie:
Unió Nuts
c/ Joan Oliver 16-24
43206 Reus (Spanje)
Tel: +34 977 33 00 55
unio@unio.coop
https://unio-nuts.coop

Publicatiedatum: