Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alco Kappé, Allnuts:

"In mijn 31 jaar nog nooit gezien dat gedroogde vruchten veel duurder zijn dan noten"

Tholen - In de noten- en gedroogde vruchtensector blijven de prijzen, tegen de verwachting in, stijgen. Dit vertelt Alco Kappé van het Vlaamse Allnuts. "Ik ben inmiddels meer dan 30 jaar actief in het segment, maar dat gedroogde vruchten duurder zijn dan noten heb ik in al die jaren niet meegemaakt", zo vertelt de ervaren handelaar.

Want ondanks dat prijzen van noten als cashewnoten, amandelen en hazelnoten ook relatief hoog staan, staat het, zo stelt Alco, niet in verhouding met vruchten. "Vorig jaar zagen we het al een beetje aankomen, maar het is toch een zeer bijzondere ontwikkeling. Als je kijkt naar abrikozen, dan praat je tot 3 jaar terug over 4 euro, maar nu begin je al snel bij 7 euro. Eenzelfde situatie doet zich voor bij de pruimen en sultanarozijnen. Voor de sultana's betaalde je toen ik in het vak stapte nog iets meer dan een euro en de laatste jaren was dat dan gestegen naar €1,65. Echter praten we nu gewoon over €2,85 en op het moment passeert het soms zelfs de 3 euro per kilo. Het is echt uniek."

Wat dan de reden voor deze stijging is? "Naast dat overal de kosten alsmaar duurder worden, zijn er simpelweg problemen in de aanvoer. Je ziet het natuurlijk in een groot aantal segmenten, maar ook hier heeft in dit geval Turkije wat problemen gehad met vocht en schimmels. Het hele El Niño effect heeft zijn gevolgen gehad voor de oogst. Je ziet dat er daardoor minder beschikbaar is. Aan de andere kant is het ook handel natuurlijk. Als jij zegt dat je weinig hebt en mensen betalen de prijzen nog steeds. Dan blijft het aanbod laag, of althans, dat beweert men dan. Zo worden die prijzen naarmate de jaren steeds meer omhoog gedreven."

Halffabricaten
Het betekent ook dat Allnuts haar meerwaarde in andere segmenten wil gaan creëren. "We zijn ons aan het oriënteren om een verschil te maken ten opzichte van andere aanbieders. Een deel hiervan is dat we steeds meer aan het stijgen zijn in pinda's. Waar we afgelopen jaar in totaal zo'n 300 ton geroosterd en verwerkt hebben, staat er dit jaar al 500 ton in de pen. Dit is niet alleen geroosterd en gekruid, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld halffabricaten, zoals de chocolade artikelen die we aanbieden. Deze worden vanaf nu ook gemaakt met de pinda's die wij zelf verwerken."

Het is, zo legt Alco uit, een productgroep waar hij altijd al wat mee heeft gehad. "Toen ik startte in 1993 had ik ook al een vrij groot volume pinda's, maar door een meningsverschil met mijn compagnon van destijds is dat anders gelopen. We hebben dat een beetje naast ons neergelegd en in de jaren die volgden, is het altijd een artikel geweest van tussen de 15 en 25 ton per jaar. Toch zien we hier weer een opleving in. We importeren deze uit Argentinië, waar, naar mijn mening, de meest smaakvolle pinda's vandaan komen en met regelmaat komen de schepen hier in de haven, waarna wij ze gelijk af- en overladen en ze rechtstreeks aan ons pand geleverd worden. Korter en sneller kan bijna niet."

Pinda's zijn ook een veelgevraagd item. "Vorig jaar hebben ze in Argentinië wat te veel water gehad, waardoor de pinda's wat duurder waren, maar dit seizoen is dat weer gestabiliseerd. Omdat de noten nog altijd veel duurder zijn, zijn er steeds meer afzetmarkten voor goedkopere producten. Corona is namelijk wel zo goed als voorbij maar de ellende die erdoor is gekomen nog altijd niet. Dan is een goedkopere, maar smaakvolle pinda uit het schap halen opeens een stuk interessanter. Hierdoor hebben noten het wat lastiger op het moment, maar pinda's vieren toch hoogtij.", besluit Alco.

Voor meer informatie:
Alco Kappé
Allnuts
Industrieweg 1038
3540 Herk-De-Stad, België
+32 13 55 05 59
info@allnuts.be
www.allnuts.be