Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië en Duitsland grootste importeurs van Georgische noten

De Georgische Autoriteit voor Concurrentie en Consumentenbescherming (GCCPA) houdt de notenmarkt nauwlettend in de gaten en heeft in haar recente tussentijdse rapport een verschuiving in de exportdynamiek onthuld. Het rapport benadrukt een piek in de exportvolumes van noten in 2021, met een bereik van 365,6 miljoen GEL (127,1 miljoen euro), gevolgd door een neerwaartse trend in de daaropvolgende jaren. De cijfers dalen naar 276,8 miljoen GEL (96,2 miljoen euro) in 2022 en verder naar 218,2 miljoen GEL (75,9 miljoen euro) in 2023.

Een analyse van de marktconcentratie toont aan dat er een competitief landschap is zonder een overheersende partij. Het gecombineerde marktaandeel van de top vijf bedrijven overschreed niet de 47%, wat duidt op een lage concentratie en het ontbreken van een dominante marktspeler. Dit bevordert een gezonde competitieve omgeving, waarbij geen enkele partij een dominante positie heeft die de markt kan verstoren.

De export van noten, zowel gepeld als ongepeld, speelt een cruciale rol in de Georgische handel, vooral de export van gepelde noten, die tussen 2020 en 2023 68-81% van het totale exportvolume vertegenwoordigden. Europa blijft een essentiƫle markt, waarbij Italiƫ en Duitsland respectievelijk 32% en 20% van de totale export uitmaken. Ondanks fluctuaties in exportvolumes, toont de Georgische notenmarkt veerkracht en concurrentievermogen, mede dankzij de inzet van de GCCPA om transparantie en eerlijke concurrentie te waarborgen.

Bron: georgiaonline.ge

Publicatiedatum: