Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"In het hardfruit is het niets anders dan de goednieuwsshow dit seizoen"

Tholen - De Fruit Logistica betekent traditiegetrouw de omslag naar de laatste maanden van het Belgische hardfruitseizoen. Het is altijd even het moment dat er naar de voorraden gekeken wordt, maar vooralsnog kan het toch enkel beschreven worden als de 'goednieuwsshow'. Dit vertelt Tony Derwael van Bel'Export. "Eigenlijk met alle rassen werken we met goede prijzen, wat wel eens anders is geweest de afgelopen jaren."

"Dit heeft voornamelijk te maken met de lagere stocks dit seizoen", vervolgt de ervaren handelaar. "Bij de peren liggen de prijzen van de Comice rond de €1,50 en de Conference gaat ruim over de euro voor de goede maten. Ook bij de appelen betaal je voor de Jonagold en de Golden tegen de €0,85 en de Elstar is meer dan een euro. Het zijn prijzen waar we vorig jaar niet over durfden te praten, maar men is ook bereid ervoor te betalen. Het is een goede trend, omdat de kosten nog altijd blijven stijgen en ze dus ook wat duurder moeten zijn om rendabel te kunnen werken. De vraag rijst alleen waarom we het de afgelopen jaren, zeker bij de appelen, zo goedkoop hebben moeten afgeven? Dat heeft gewoon te maken met druk."

In dat gegeven zit, zo stelt Tony, dan ook wel een les. "De consumptie is de laatste jaren fors achteruitgegaan. We zeggen altijd dat de Europese consumptie tegen de 12.000.000 ton aan zit, maar tegenwoordig ligt de waarheid dichter bij 11.000.000. Bovendien is hij per hoofd in België gehalveerd in de laatste 25 jaar. De laatste jaren is er dus ook te veel geproduceerd. Daar moeten we wel rekening mee houden."

Door de bomen het bos niet meer
Tony ziet daarbij wel een heropwaardering van de 'gewone' rassen. "Je ziet wel dat men weer steeds meer opteert voor de bekende rassen, zoals Conference, Elstar en Jonagold. Als je over de beurs in Berlijn loopt, komen er tegenwoordig zo veel verschillende nieuwe variëteiten op ons af. Ik denk dat de consument soms door de bomen ook het bos niet meer ziet. Die pakken een appel en kijken naar de prijs. Daarbij wordt een keuze gemaakt in prijs, maar als ze voor de duurdere gaan, hebben ze mijns inziens toch vaak niet door wat ze nu precies voor merk pakken. Alle nieuw geïntroduceerde variëteiten worden langzamerhand concurrenten van elkaar. Ze zitten in elkaars vaarwater en de 'gewone' appel en peer plukt er toch een beetje de vruchten van."

Wat gaan importperen op de markt doen?
Het betekent dat er dit seizoen dus met mooie prijzen wordt gewerkt die nog wel even aanhouden, zo denkt Tony. "In de weken voor de beurs was er traditiegetrouw een daling in de prijzen. Dit jaar was dat relatief misschien nog iets meer dan andere jaren, want iedereen wacht op de omslag in het seizoen. Niemand durft nog in te kopen tot na de beurs. Daardoor kwam er te veel op de klok. Er wordt gekeken naar de voorraden, maar ook wat de importperen gaan doen als ze op de markt komen."

"Ik denk echter niet dat deze de markt gaan laten overlopen. Die worden, op een aantal kleine maten na, duurder verkocht dan de Conference. De producties in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika lijken daarbij een paar procent minder dan vorig jaar. Bij peren weet ik uit ervaring dat ze wel altijd naar Europa gestuurd zullen worden. De markt is betrouwbaar, maar het zal niet voor een overaanbod zorgen. Dat denk ik toch niet."

"Bij de appelen hebben ze daarnaast alternatieven gevonden. De focus van het overzeese hardfruit ligt hierbij meer op het Midden-Oosten en Azië. Daar krijgen ze er meer voor en is de afstand van transport bovendien significant kleiner, wat met de omhoog gesprongen containerprijzen ook geen overbodige luxe is. Al met al verwacht ik daarom dat de positiviteit in zowel appelen als peren wel tot het einde van het seizoen aan zal houden. Mits er niet wordt gepanikeerd, waardoor de markt overspoelt. De voorraden liggen redelijk gelijk aan de consumptie van de komende maanden van het seizoen, waardoor iedereen zijn centje zal verdienen", besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com
www.belexport.com