Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Situatie Rode Zee verontrust Indiase druivenexporteurs

Aan uitdagingen geen gebrek in het Indiase druivenseizoen, stelt Laxman Savalkar, oprichter en partner van Magnus Farm Fresh. "De druivenexport is sowieso een heel dynamisch gebeuren, maar dit jaar kijken telers en exporteurs aan tegen een unieke set uitdagingen. Na Covid heeft de sector een opmerkelijke transformatie doorgemaakt, en om te overleven is veerkracht onontbeerlijk."

Om te beginnen zijn er de weersomstandigheden. "Onvoorspelbare weerschommelingen hebben de druiven dit jaar sneller doen rijpen. Echter, traditionele rassen zoals Flame en Sharad hebben te lijden onder koudegolven. Zwarte pitloze druiven zijn gevoelig voor cracking, en bij de witte pitloze Thompsons is er wat verlies wanneer sommige druiven in een tros bezwijken aan de weersuitdagingen", legt Savalkar uit.

Een plaats vinden op de markt voor de druiven die niet geëxporteerd worden, is volgens Savalkar een lastige taak. "Onze volumes zijn stabiel in vergelijking met vorig seizoen, want we pakken de druiven voor Europa ongeveer een week vroeger in, maar ze zijn anderzijds langer onderweg. De afzet van het fruit dat niet kan worden geëxporteerd naar overzeese markten verloopt traag op de binnenlandse markt en in de buurlanden, wat de druk op de sector verhoogt."

Natuurlijk heeft de situatie rond de Rode Zee een grote impact op de druivenexport vanuit India, stelt Savalkar. "Telers en exporteurs zijn bezorgd, want stijgende vrachtkosten en langere transittijden creëren onzekerheid. Op de exportmarkt blijft er spanning omtrent aankomsten en prijzen. Toch laden we nog steeds fruit voor Europa. Het is en blijft onze belangrijkste markt."

"Het Rode Zee-dilemma heeft ook invloed op de beschikbaarheid van lege containers. Toch blijft de sector hopen op een snelle oplossing en is ze ook verenigd en veerkrachtig. Samen zullen we de storm doorstaan en er daarna versterkt uitkomen. We zullen de hindernissen overwinnen en zo de basis leggen van een duurzame toekomst voor de Indiase druivenexport."

Al met al zal de situatie leiden tot een tekort aan druiven later in het seizoen. "In de komende weken zal er meer volume beschikbaar zijn voor export, maar zoals we zien, zal er een tekort zijn in het laatste deel van het seizoen, ongeveer vanaf de laatste week van maart", besluit Savalkar.

Voor meer informatie:
Laxman Savalkar
Magnus Farm Fresh LLP
Tel: +91 770 915 3315 (India)
laxman@magnusfarm.com
www.magnusfarm.com

Publicatiedatum: