Door de dreiging in de Rode Zee is er aanzienlijke logistieke hinder ontstaan voor het Indiase exportseizoen van druiven, ondanks de verwachtingen van een overvloedig seizoen na twee magere jaren. Vilas Shinde, de CEO van de Sahyadri Farmers Producer Company, heeft gesuggereerd dat de verhoogde logistieke kosten, veroorzaakt door het omleiden van containers via Kaap de Goede Hoop, de export mogelijk onhaalbaar kunnen maken als de situatie aanhoudt.

Deze dreiging is het gevolg van toenemende aanvallen op zeeschepen door de Houthi-rebellen, gevestigd in Jemen en gesteund door Iran. Deze aanvallen hebben de vrachtkorridor verstoord, wat de snelste en meest handige route voor vrachtschepen beïnvloedt. Indiase exporteurs, die zich voornamelijk richten op de Europese en Amerikaanse markten, maken zich zorgen over de mogelijke impact op het piek exportseizoen in februari en maart.

Opmerkelijk is dat deze blokkade zich voordoet op een moment dat India een voorspoedig exportseizoen verwachtte, met een geschatte gemiddelde export van 250.000-260.000 ton druiven, wat een opbrengst van ongeveer $315-320 miljoen zou betekenen. Shinde heeft zijn bezorgdheid geuit over de mogelijk blijvende logistieke problemen, die de beschikbare kwaliteitsproducten voor export zouden kunnen ondermijnen.

Bron: indianexpress.com