Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede prijzen in Latijns-Amerika, Europa en Azië voor Chileense druiven"

De prijzen van Chileense druiven in de Verenigde Staten zijn meer dan goed, maar ook in Latijns-Amerika, Europa en Azië zijn ze goed te noemen, stelt Cristian Ferriere, exportmanager van Acograpes. "In de VS liggen de prijzen enkele dollars hoger dan vorig seizoen rond deze tijd van het jaar. De resultaten zijn heel positief zo vroeg in het seizoen. De meeste hoeveelheden komen nu uit de Aconcagua-vallei, een gebied in het midden van Chili, waar de oogst net is begonnen. Ze worden vooral naar de VS verzonden, maar ook in Latijns-Amerika zijn de prijzen naar tevredenheid."

Chili zal volgens Cristian een stabiele aanvoer kunnen garanderen. "In Chili is de oogst in de noordelijke valleien ongeveer twee weken eerder van start gegaan dankzij goed weer in de lente. Maar de pluk in het midden en het zuiden van Chili, Santiago en andere teeltgebieden, waar ongeveer 60-70% van de volumes vandaan komt, is een week tot 10 dagen vertraagd door koud weer. Het zijn twee zeer verschillende situaties. En eigenlijk is het niet slecht, want we kunnen nu meer fruit uit Chili aanbieden en er zal veel minder overlap zijn tussen de verschillende teeltgebieden. We starten vroeger en we zullen ook later eindigen. Per week zal het aanbod iets minder zijn, maar we zullen gedurende meer weken aanwezig zijn op de markt."

Ferriere schrijft de goede vooruitzichten voor 2024 toe aan het mooie weer. "De opbrengst lijkt vergelijkbaar te zijn met die van vorig seizoen. Chili groeit een beetje in witte pitloze druiven, maar geeft wat terrein prijs in Red Globe. Van rode en zwarte pitloze druiven zullen er ongeveer evenveel beschikbaar als vorig jaar. Er is voldoende water dit seizoen, dus we hebben geen problemen met de irrigatie. Ook de maatsortering ziet er aantrekkelijk uit."

Red Globe weer in trek
De percelen van Acograpes zijn gelegen in de Aconcagua-vallei, waar de oogst met 10 dagen vertraging van start is gegaan. "We hebben vorige week al enkele volumes geplukt, maar pas deze week komen we op snelheid. In totaal zullen we ongeveer 660.000 kartons druiven op de markt brengen. In de winter oogsten we ook mandarijnen voor nagenoeg dezelfde klanten. We telen voornamelijk nieuwe rassen, maar ook redelijk wat Red Globes, die nu in trek zijn. Terwijl het areaal van Red Globe in Peru en Chili snel afnam, besloten wij de tegenovergestelde weg in te slaan. We zien een levendige markt voor de Red Globes. Ons druivenareaal beslaat ongeveer 300 hectare en we hebben ook 30 hectare mandarijnen. Verouderde rassen worden gaandeweg vervangen door nieuwe. Maar de afgelopen seizoenen hebben we niet veel kunnen investeren", legt Ferriere uit.

Nu Peru eerder eindigt en minder exporteert, heeft Chili het vooral op de Amerikaanse markt gemakkelijker. "Een eerder lege markt is in ons voordeel. Ik hoorde dat Peru tussen de 10-15% minder fruit heeft en ze eindigen ook vroeg. Dat helpt ons. Ik hoop dat die gunstige situatie nog drie tot vier weken aanhoudt", stelt Ferriere.

Er is ook een toenemende vraag uit China naar Chileense druiven. "Met onze bestaande Chinese klanten zetten we onze langdurige relaties voort, maar we krijgen ook al vragen van vijf à zes potentiële klanten", besluit Ferriere.

Voor meer informatie:
Cristian Ferriere
Acograpes
Tel: +56 9 5063 5766 (Chili)
cristian.ferriere@acograpes.cl

Publicatiedatum: