Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij, Urfruit:

"Dalende prijzen in België hebben nog geen impact op stemming in de perenmarkt"

Tholen - "Na een ruime periode van vrijwel alleen maar stijgende prijzen, is er vorige week toch duidelijk een stukje afgeroomd van de prijs van het gesorteerde fruit. In een korte tijd is er een cent of 10 van de dikke maten Conference in rook opgegaan. De directe aanleiding ligt in onze ogen niet zo zeer in de afname van de vraag, maar kan deze meer gevonden worden in de toename van het aanbod", vertelt Mark Vernooij van Urfruit. "Per 1 januari 2024 was de voorraad peren in Nederland, volgens de cijfers van AMI, 209,7 miljoen kg - een ruwe 3% - meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzet in december was 3% lager dan in dezelfde periode vorig jaar."

"Voor de jaarwisseling was de stemming zeer optimistisch en waren veel mensen voornemens om het fruit in een later stadium af te zetten, uiteraard mede ingegeven door de voortdurende stijgende prijzen. Fruit is en blijft echter bederfelijk goed, het wachten kan gevolgen hebben voor het uitvalspercentage van de partij. Dit in combinatie met de hoge kosten voor het bewaren, deden toch steeds meer telers beslissen om in januari, na het eten van wat oliebollen, een gedeelte van hun voorraad te verkopen", vervolgt Vernooij.

"We zien dagelijks veel peren op de sorteerlijnen voorbij komen, maar helaas zien we ook steeds vaker peren die te laat worden verwerkt. Uiteraard gaat iedereen voor het maximale rendement voor zijn bedrijf, maar in een jaar als dit met eigenlijk mooie prijzen, is het van cruciaal belang dat een ieder zijn fruit goed blijft monitoren. Zoals vaak gezegd, een koelcel is geen ziekenhuis. Peren komen er niet beter uit dat dat zij er in zijn gegaan" constateert Mark. "De eerste peren van het zuidelijk halfrond komen volgende week binnen, de prijsniveaus zijn goed. Over het algemeen liggen deze nog een mooi stukje boven de Conference peren. We verwachten dat deze binnenkomsten niet direct een gevolg zullen hebben voor de prijszetting van de Europese peren."

"Donderdag draaien we de laatste Lucassen van dit seizoen. Dit seizoen heeft boven verwachting gepresteerd. De prijzen die dit jaar zijn behaald voor de Lucassen zijn historisch hoog geweest. Een mooie opsteker voor de telers die in combinatie met de kilo’s die dit ras per hectare geeft, een zeer tevredenstellend resultaat heeft geleverd. Zoals elk jaar switchen we de lijnen voor Lucas nu om naar Xenia. Waar dit voorheen een flink prijsverschil was liggen deze producten dit jaar qua prijs, bijzonder genoeg, dicht bij elkaar."

De afzet verloopt redelijk stabiel in met name de retailkanalen. Op de open markten waar men wat meer met dagprijzen werkt, zien we wel wat schommelingen in de vraag en verkoop. De schommelingen op de dagmarkt zijn voornamelijk te wijzen aan de dalende prijzen van de klok in België. De komende periode lijkt het sentiment wat terughoudender. Een eventuele toename in de vraag van Oost-Europa kan dit een boost geven. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de kans reëel dat de komende maand iets minder optimistisch zal zijn dan de vorige. Voor de lange termijn is het nu nog lastig in te schatten, met name de houdbaarheid van de peren is een belangrijke variabele", besluit Mark.

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Marketing 45
6921 RE Duiven
+31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl
www.urfruit.nl