Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Faby Fruchtgroßhandel:

"Gestage daling Duitse appelvoorraden, einde perenseizoen nadert"

Het Duitse appelseizoen begint nu aan zijn tweede helft. "De huidige voorraad ligt ongeveer 15-20% onder het niveau van vorig jaar. Maar we moeten ook zeggen dat de overvloedige oogst in 2022 geen maatstaf was. Ook gezien de leeftijd van de appelbomen zou ik 2023 niet als een slecht jaar beschouwen, maar als een goed, gemiddeld oogstjaar", legt Jürgen Faby, algemeen directeur van het gelijknamige familiebedrijf uit.

Faby Fruchtgroßhandel, gevestigd in het hart van het Alte Land, biedt zijn klanten een breed scala aan variëteiten, bestaande uit bekende standaardrassen en clubappelen. Faby: "Uiteindelijk loopt de oogstdaling over de hele linie, of het nu gaat om onze hoofdvariëteiten zoals Elstar en Red Jonaprince of de clubappelen Junami of Fräulein. De enige uitzondering is het ras Wellant: hier is dankzij nieuwe aanplantingen en uitbreidingen van het areaal een goede volumestijging te zien. Deze nieuwe planten zullen in de komende een tot twee jaar geleidelijk aan volledig in productie komen, dus verdere groei kan worden verwacht."


Jürgen en Heiko Faby staan samen aan het roer van de Altländer Fruchtgroßhandel

Wat betreft prijs en volume is de afzet tot nu toe bevredigend geweest, concludeert Faby. Vergeleken met vorig jaar kunnen over het hele assortiment heen prijzen worden gehaald die 50-60% hoger zijn. "De relatief hoge telersprijzen compenseren niet de verliezen van vorig jaar, maar zijn zowel vanuit het oogpunt van de teler als van de verkoper bevredigend."

Einde perenseizoen nadert
Het kernassortiment van Faby wordt afgerond met peren uit regionale teelt. "In tegenstelling tot de appelen was er bij de peren slechts een minimale daling van de oogst. Qua prijs bevinden we ons bijna op het niveau van vorig jaar", zegt Faby, die wijst op het naderende einde van het seizoen voor Duitse peren. "De koelhuizen zijn bijna leeg en er zijn alleen nog kleinere restpartijen van de Conference, Alexander Lucas en Xenia. Uiterlijk begin februari zullen we waarschijnlijk de laatste regionale peren op de markt brengen."

Wisselende jaarcijfers
Over het geheel genomen kijkt Faby met gemengde gevoelens terug op het afgelopen kalenderjaar 2023. "Qua prijs was het appelseizoen 22/23 een totale ramp, al werden de prijzen later dan toch iets vriendelijker. In het lopende seizoen zijn we vanaf het begin al tevreden met zowel de prijzen als de verkochte volumes." Ook in de categorie zomerfruit moet men het afzetjaar 2023 genuanceerd bekijken. "Het pruimen- en zachtfruitseizoen was zeer goed, behalve voor de blauwe bessen. De grootste teleurstelling was echter het kersenseizoen: hier was vooral de Turkse import veel goedkoper dan het Duitse fruit, waardoor het erg moeilijk was om afzet te genereren. Ik vrees ook dat het in de komende jaren uitdagend blijft om qua prijs te concurreren met importproduct."

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: Hal 20 / A-22

Voor meer informatie:
Jürgen Faby
Faby Fruitgroothandel GmbH & Co. KG
Sandhörn 1
21720 Steinkirchen, Duitsland
Tel.: +49 (0)4142 819224
juergen.faby@fabyfrucht.de
www.fabyfrucht.de

Publicatiedatum: