Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Aardbeien zijn het vlaggenschip van Vivai Mazzoni

Het Italiaanse teelbedrijf Vivai Mazzoni (onderdeel van Tresigallo's (Emilia-Romagna) Mazzoni group) produceert aardbeien en asperges en levert bovendien zaken als gereedschap, trays en andere faciliteiten voor de kassenbouw. Het bedrijf doet dat op drie locaties: in Ferrara, Verona, en op 80 hectare in Polen.


De aardbeienteelt in Ferrara.

"Aardbeien zijn inderdaad het vlaggenschip van het bedrijf", beaamt Michelangelo Leis, directeur van Vivai Mazzoni en kweker van Ferrara's CIV - Consorzio Italiano Vivaisti. "De omzet van aardbeien is bij ons het meest toegenomen. Tegenwoordig produceren we meer dan 100 miljoen aardbeiplanten die we over heel Europa en daarbuiten verkopen."


Michelangelo Leis.
 
Clery is de populairste soort in Noord-Europa. Het is de belangrijkste variëteit in Frankrijk en Duitsland en een van de meest geteelde aardbeien in Oost-Europa. Hij wordt ook gewaardeerd in België en Nederland, zowel in kassen als de volle grond. In 2012 zijn er meer dan 70 miljoen planten verkocht. Deze variëteit is nu ook beschikbaar in Canada en in de Verenigde Staten, dankzij een licentieovereenkomst met Nova Fruit.



Joly, een ander ras geschikt voor een continentaal klimaat, is een kruising tussen de Darselect en Clery variëteiten: het is een seizoensgebonden aardbei (met dezelfde oogstperiode als de Elsanta), met een homogene vorm en een smaak vergelijkbaar met de Darselect. Hij is ideaal om te worden geteeld in tunnels of op open velden, maar in de kas presteert hij het best.



"Om het milieu te sparen en lagere productiekosten te realiseren,” vertelt Leis, “hebben we een exclusieve techniek bedacht waarmee we een vijandige omgeving creëren tijdens selectiewerkzaamheden, zodat we onmiddellijk de sterkere gewassen kunnen identificeren." Het resultaat van deze werkwijze is een krachtige, resistente vrucht die vermarkt wordt met het ‘Sweet resistants ®’ label.



Onder de resistente rassen trekken vooral de Capri-aardbeien veel belangstelling: "Bijna alle Capriplanten worden verscheept naar Groot-Brittannië, waar ze het heel goed doen. Bovendien is hij remontant, dus vrijwel het hele seizoen leverbaar. Sommige producenten zijn er zelfs in geslaagd om ze het hele jaar door te produceren, zonder hiaten, waardoor maar liefst 150 ton aardbeien per hectare gerealiseerd kon worden!"













"Mensen van IJsland tot de Maghreb zijn nu geïnteresseerd in onze gewassen,” besluit Leis. “We hebben ook enige ervaring in Oost-Europa opgedaan: Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne en Rusland. Alle rassen die in deze landen geteeld worden, zijn Italiaans."


Contact:
Società Agricola Vivai Mazzoni

Via del Mare, 4
44039 Tresigallo (Ferrara)
Ufficio Commerciale- Amministrativo
Tel.: (+39) 0533 607511
Fax: (+39) 0533 607890
Email: info@vivaimazzoni.com
Publicatiedatum: