Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Jan van Lutterveld, Van Lutterveld Fruit:

"Door overstap naar peren of clubrassen zijn prijzen Elstar dit seizoen weer interessant"

Tholen - Na meerdere moeizame jaren in de Nederlandse appelteelt lijkt er dit jaar weer een kentering te zijn ontstaan. Dit ziet hardfruitteler Dirk Jan van Lutterveld. "Het aanbod van de Elstar en Jonagold lijkt dermate gedaald dat we ze dit seizoen eindelijk weer voor interessante prijzen kunnen verkopen", zo vertelt de teler uit het Gelderse Kesteren.

"Grootste reden hiervoor ligt toch wel in het feit dat na de uitdagende jaren meerdere telers over zijn gestapt op de perenteelt of er clubrassen op de plek zijn gekomen van de Elstar of Jonagold", vervolgt hij. "Clubrassen zitten op het verkoopgebied echter weer in een ander segment dan bijvoorbeeld de Elstar. Dat zijn meer concurrenten van het importfruit. Het zijn vaak ook iets zoetere appelen en daardoor een ander smaaksegment. Het resultaat is dat de volumes sterk zijn gedaald, waardoor de markt meer in balans is. We kunnen dit seizoen werken met een prijs waarbij de kostenstijgingen van de laatste jaren gecompenseerd kunnen worden. Deze balans tussen aanbod en vraag is over het algemeen toch gunstig voor de Nederlandse fruitteelt."

Het is een trend die, zo stelt Dirk Jan, eigenlijk te lang op zich heeft laten wachten, maar meer dan terecht is. "Ik heb het gevoel dat de situatie aan het veranderen is. Waar variƫteiten als Elstar eerst als minder werden gezien, lijkt de waardering er nu ook weer van de markt te komen. Elstar blijft de absolute nummer 1 van Nederland in verkoop. Bovendien doet hij qua smaak echt niet onder voor de clubrassen. Waarom zou hij dan minder moeten kosten in de supermarkt? Die lagere prijzen zijn er lange tijd geweest vanwege het overaanbod, maar nu dit zich recht getrokken heeft, hoort er ook geen lagere prijs bij. Het zal de komende jaren moeten blijken, maar deze realisatie lijkt inmiddels de keten wel bereikt te hebben."

De ervaren teler, die zijn hardfruit voornamelijk via Vogelaar Vredehof afzet, geeft dan ook aan dat hij verwacht dat de prijzen ook in de tweede helft van het seizoen aan zullen houden. "Doordat de markt goed was, hebben we met kwaliteit die minder lang houdbaar was al goed mee kunnen lopen op de markt. Zo lang iedereen zijn hoofd erbij houdt en goed zijn product in stocks in de gaten heeft, zullen we met volumes en vraag ook voor de rest van het seizoen mooi kunnen meelopen. Alleen rare risico's kunnen een zeer goed seizoen nog verloren laten gaan, maar ik zie dat niet snel gebeuren."

Investeren in techniek
Het is een situatie die men op de perenmarkt al wat langer gewend is. "Dat is al een tijdje goed en blijft er nu ook gewoon goed uitzien. Er is geen reden om alles massaal op te ruimen of lang te wachten. De prijzen zijn goed en de markt is goed. Nu is de kans om er over het algemeen een goed jaar van te maken door soepel met de markt mee te lopen."

De goede situatie leidt ertoe dat Dirk Jan ook ziet dat meer en meer telers besluiten te gaan investeren in de toekomst. "Ik ben vertegenwoordiger van het autonome sturingssysteem Gotrack. Na meerdere goede jaren in de peren en dit jaar ook in de appelen merk ik dat er steeds meer investeringsdrang is onder de telers. Dat is positief, want met investeren in techniek kan men zijn bedrijf toekomstbestendig maken. Nu de zorgen er niet zijn over de verkoop zien we daarom dat men ook meer uitkomt bij Gotrack. Arbeidskrachten blijven nog altijd schaars en de feedback van gebruikers is goed. Dan wordt het toch heel aantrekkelijk om zelf ook eens te kijken naar een goede investering, dus dat zie ik de komende tijd nog wel groeien."

Teelt bijna onmogelijk
Toch blijven er ook uitdagingen in de Nederlandse hardfruitteelt. De teler ziet deze voornamelijk in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "Hoe rooskleurig het er in de afzet momenteel uitziet, zo uitdagend blijft het toch wel in de teelt. De weersextremen worden steeds evidenter en daarmee omgaan wordt alsmaar moeilijker. Op dit moment zijn we met zijn allen aan het strijden om het werkbaar te houden, maar het middelenpakket wordt beperkter en beperkter. We lopen als sector voorop qua duurzaamheid, maar toch wordt de teelt ons bijna onmogelijk gemaakt door de inperkingen. Ik snap dat we naar oplossingen moeten kijken, maar er valt te veel weg. We moeten wel alternatieven over houden. Als een collega in het buitenland wel alles tot zijn beschikking heeft en wij bijna niets, kun je simpelweg niet blijven concurreren. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit niet ingezien wordt. We willen mee, maar dan moet het wel kunnen. Daar moeten we met zijn allen goed naar gaan kijken", besluit Dirk Jan.

Voor meer informatie:
Dirk Jan van Lutterveld
Van Lutterveld Fruit
Boveneindsestraat 22
4041 EJ Kesteren
dj@lutterveldfruit.nl
www.lutterveldfruit.nl

www.gotrack-holland.nl