Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Randy Dijksman, Combilo:

"Dit hardfruitseizoen kan op vele fronten eigenlijk niet meer fout gaan"

Tholen - "Halverwege het afzetseizoen kunnen we voorzichtig optimistisch zijn. Ondanks de enorme kostenstijgingen op alle fronten, in zowel productie als afzet en logistiek, zijn we er tot nu met zijn allen in geslaagd om een mooi rendement voor het fruit te realiseren", vertelt Randy Dijksman van Combilo.

"Kijkend naar peren zien we historisch hoge prijzen voor BA Lucas met daarbij eveneens veel vroege afzet. De ruiming van BA Lucas ligt denk ik zelfs - ondanks de betere prijsvorming - voor op die van andere jaren. Bij ons stoppen de meeste retailers volgende week met de BA Lucas en de laatste programma’s sluiten we medio februari af. Dit is enkele weken vroeger dan gebruikelijk. Grote kwaliteitsproblemen zijn vooralsnog uitgebleven. Wel zien we in vrijwel iedere partij lichte bruinverkleuring optreden in met name de grovere maten. Gelukkig is dit geen belemmering geweest om de afzet spoedig te laten verlopen. Ook de afzet van Doyenné du Comice is erg vlot verlopen. Door de tekorten in Italië worden hier mooie prijzen voor gerealiseerd en is er voor iedere kwaliteit een klant te vinden", vertelt Randy.

Niet alle peren voor elk kanaal geschikt
"In de Conference zien we zoals verwacht enorme verschillen in het rendement. Dit heeft volledig te maken met de diversiteit aan kwaliteiten die er geoogst zijn. Op veel plaatsen was er helaas sprake van aantasting door perenbladvlo en die hebben letterlijk hun sporen nagelaten. Ook de mate van brons- en ruwheid is erg divers. Dit leidt ertoe dat niet alle peren voor ieder kanaal geschikt zijn. Dit jaar heeft BelOrta de regie van de veiling in België overgenomen. Ik denk dat de uitwerking tot nu toe positief is. De ietwat gedoseerde aanvoer in combinatie met nog altijd goede koopkracht, maakt dat er mooie prijzen worden gerealiseerd."

"Wel zien we hier ook duidelijk de diversiteit aan kwaliteiten naar voren komen, want tijdens iedere veilronde worden tot wel 10 verschillende kwaliteiten aangeboden. Het valt mij persoonlijk wel tegen dat nog altijd de peren in 12kg kratten worden aangeboden. Dit seizoen komen we hier nog mee weg, vanwege de tekorten in Zuid-Europa, tevens de motor achter de prijsvorming wat mij betreft. Voor iedere maat en kwaliteit is vlot een klant te vinden. Echter, ik had liever gezien dat er meer op basis van voorverkoop gewerkt wordt. Als ik kijk naar onze eigen afzet, dan verkopen wij nog minder dan 10% van alle peren in 12kg kratten."

"Ook bij Conference blijven (grote) problemen in de bewaring tot nu toe uit. Wel zien we dat er door speculatief gedrag toch aardig lang gewacht wordt met het besluit om de peren daadwerkelijk te vermarkten. Hierdoor komen vanaf nu toch onverwachte problemen naar voren zoals taaie nekken. Ook zien we dat het gemiddelde uitvalpercentage na sortering al iets hoger ligt dan vorig seizoen. Gelukkig is de omloopsnelheid overal relatief hoog en dit is en blijft mijns inziens nodig ook", aldus Randy.

Combilo richt zich met name op de commerciële afzet richting de retail in West-Europa met een focus op discount supermarkten. "We zien dit seizoen onder meer door de prijsvorming, maar ook door de grovere maatsortering van de peren een verschuiving in het aankoopgedrag van de consument. Waar voorheen de verhouding tussen 10x1kg discount en 7kg premium altijd duidelijk in het voordeel lag van het 10x1kg segment, zien we dit seizoen een verschuiving richting premium. De consument moet (veel) meer betalen voor het product en verwacht er dus automatisch ook meer van. De tijden dat er 10x1kg peren voor €0,99/kg in de winkel liggen lijken voorlopig ver achter ons."

Re-export van Poolse appelen
"In appelen zijn wij een minder sterke speler. Wel zie en hoor ik dat de prijzen voor bijvoorbeeld Elstar en Jonagold eveneens op tevredenstellende niveaus liggen en de afzet hiervan verloopt vlot. Met name de binnenlandse retail speelt hier een grote rol. Wij richten ons met name op de re-export van Poolse appels. Dit seizoen liggen ook daarvan de prijzen significant hoger dan voorgaande jaren. Wel blijft de kwaliteit ook in Polen een uitdaging door een lange bloeiperiode en een warme pluk. We zien bijvoorbeeld grote verschillen in hardheid binnen eenzelfde partij. Ook hier is het zaak om het afzettempo te bewaken en de continuïteit in het vizier te houden."

"De verwachtingen voor de komende maanden blijven uiteraard positief. Dit seizoen kan op vele fronten eigenlijk niet meer fout gaan. In heel Europa is feitelijk een tekort aan kwalitatief goed fruit, waardoor er altijd ruimte voor afzet zal zijn. De komst van fruit van het Zuidelijk Halfrond zal deze tekorten niet één, twee, drie op kunnen vullen en wij hebben hier dan ook geen schrik van. Wel lijkt het erop, dat gelet op de totale voorraad die nog beschikbaar is, we de aansluiting met het nieuwe seizoen weer gaan halen. In samenspraak met onze klanten worden hier tijdig en duidelijke afspraken over gemaakt. Een extreme prijspiek aan het einde van het seizoen verwacht ik, zoals het nu staat, dan persoonlijk ook niet. Vele posities zijn reeds ingenomen en de prijzen liggen al op zeer acceptabele niveaus."

100-jarig bestaan
"Volgende week zijn we aanwezig op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten. Tevens viert Combilo dit jaar haar 100-jarig bestaan en we zullen dit vanaf Fruit Logistica in Berlijn dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Randy Dijksman
Combilo b.v.
Transportweg 23
2742RH Waddinxveen
Tel: +31 (0)180 446 747
r.dijksman@combilo.nl
www.combilo.nl