Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Morren, Fruitbedrijf Morren:

"Nu de perenprijzen zo goed zijn, willen we zo snel mogelijk alles kwijt zijn"

Tholen - De Belgische Jonagold blijft in een lastige situatie verkeren. Waar de prijzen wat beter zijn vergeleken met het rampseizoen van vorig jaar blijven vele telers opteren voor andere teelten. Zo ook bij teler Bert Morren. "Uiteindelijk zien we in peren de meeste potentie. We hebben de transitie al even geleden ingezet, waardoor we nog maar zo'n 2 hectare Jonagored hebben staan. We zijn deze zeker nog niet van plan te rooien, maar ook dit jaar is eigenlijk alles naar de industrie gegaan als schilappel", zo vertelt de hardfruitteler uit het Vlaamse Kortenaken.


©www.straffestreek.be

"In de zomer hebben we dan ook nog wel Sissired en dat is nog best wel goed verkocht dit seizoen", legt Bert uit. "In de Jonagold verwachtten we echter vrijwel niets te verdienen, waardoor we al vroeg hadden besloten alles voor de industrie weg te doen. De kleuring viel wat tegen en we hadden ook wat last van schurft. Op deze manier heb je er ook geen kosten in sortering en bewaring in gemaakt, maar ben je er zo snel mogelijk van af. Wel hebben we uiteraard nog een deel voor eigen verwerking in onze appelsap en gin gebruikt, die we in onze eigen winkel verkopen, maar ik heb dit jaar helemaal niet gesorteerd."

Peren verkopen nu prijzen goed zijn
En dus kijkt de teler gedurende het seizoen eigenlijk voornamelijk naar de perenmarkt. "Daar verloopt de afzet zeer goed. Op dit moment krijgen we iets betere prijzen dan tijdens de pluk, maar met nu de frigokosten en uitval meegerekend, zullen we aan het einde van de rit ongeveer hetzelfde overhouden. Het zijn mooie prijzen, omdat er gedurende het seizoen toch een stabiele vraag blijft naar de Belgische Conference."

De peren houden zich dan ook goed in bewaring, zo stelt Bert. "Eigenlijk zie je vanaf april/mei pas of er problemen in bewaring kunnen ontstaan, maar zo ver zal het voor ons niet komen. Ik wacht nooit meer zo lang, waardoor ik niet verwacht dat we peren zullen hebben tot het einde van het jaar. De prijzen zijn nu goed, dus wil ik het risico niet nemen met bewaren. Straks is er uitval, mislukt er iets in bewaring of dalen de prijzen door de geopolitieke spanningen of aankomst van overzees hardfruit op de markt. Dan neem ik liever geen risico's en zijn we liever alles zo snel mogelijk kwijt."

Al met al is het voor de peren dus een positief seizoen voor de teler, die aangesloten was bij BFV en sinds het najaar de integratie bij BelOrta heeft meegemaakt. "Dat is eigenlijk zeer soepel verlopen allemaal. Het was wat aanpassen in de kleine dingetjes, zoals een nieuwe website etc. Echter is de vestiging Glabbeek, waar ik lever, vrijwel hetzelfde gebleven. Wel hoor ik van verscheidene telers die haar fruit laten sorteren in het nieuwe sorteercentrum van BelOrta in Borgloon dat het volledig naar tevredenheid gaat. Zelf heb ik mijn peren daar nog niet laten sorteren, maar het loopt allemaal zeer strak, wat toch mooi is na een dergelijke overgang."

Voor meer informatie:
Bert en Joke Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken
+32 474 76 46 69
fruitmorren@outlook.com
www.streekproductenmorren.be