Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luxemburg zou al door eigen fruitvoorraad heen zijn als zelfvoorziening enige optie was

Een telersvereniging in Luxemburg heeft aangegeven dat als het land uitsluitend op zijn eigen fruitteelt zou moeten vertrouwen, de voorraad al op dinsdag op zou zijn. Dit benadrukt de noodzaak van meer steun voor de lokale land- en tuinbouw.

Ondanks dat ze meer dan 1.800 boerderijen en teeltbedrijven hebben en meer dan 132.000 hectare land voor land- en tuinbouw gebruiken, richt het land zich voornamelijk op vee- en zuivelproductie of gewasproductie voor dierenvoeding. Dit laat Luxemburg met de capaciteit om slechts 2% van het benodigde fruit voor zelfvoorziening te leveren, volgens de Lëtzebuerger Landesuebstveräin, een lokale vereniging van fruittelers.

De groep betreurde dat de lokale fruitteelt slechts voldoende is voor een opbrengst voor negen dagen per jaar, en noemde dit "onbevredigend". De vereniging wees er ook op dat het importeren van fruit resulteert in een grotere CO2-voetafdruk en bijdraagt aan waterschaarste in regio's zoals Zuid-Spanje. Geïmporteerde producten kunnen ook minder strenge milieu- en arbeidsnormen hebben.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor telers is de moeilijkheid om vergunningen te krijgen voor de bouw van wateropslagfaciliteiten. Ondanks dat het land worstelt met droge zomers en droogterisico, kunnen deze faciliteiten worden bijgevuld met regenwater. De telers zijn van mening dat de regenachtige start van 2024, die vorige week overstromingen veroorzaakte, had kunnen worden gebruikt om water op te slaan voor toekomstig gebruik.

De Landesuebstveräin onthulde ook dat pilotprojecten die drie jaar geleden aan de vorige regering zijn voorgesteld, verstrikt zijn geraakt in de bureaucratie. De vereniging hoopt dat de belofte van de nieuwe coalitie om de papierwinkel rond wateropslag te vereenvoudigen, nuttig zal zijn.

Hoewel Luxemburg meer rundvlees en zuivel produceert dan de bevolking consumeert, produceert het te weinig varkensvlees, pluimvee, eieren, groenten en fruit.

Bron: luxtimes.lu

Publicatiedatum: