Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hortisol (Spanje)

"We kunnen niet aan de volledige vraag naar kasgroenten voldoen"

De prijzen van kasgroenten blijven op een behoorlijk hoog niveau op de veilingen van Almería vanwege een sterke vraag. De tomatenopbrengst is aanzienlijk lager dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar, maar er wordt verwacht dat de situatie eind januari zal verbeteren.

"De prijzen zijn hoog voor alle groentesoorten. We hebben het gevoel dat we niet aan de volledige vraag kunnen voldoen", zegt Ginés González, manager van Frutas Hortisol. "De gemiddelde prijzen in de weken 49-50 waren veel hoger dan vorig seizoen. Het lijkt eigenlijk een trend te worden sinds de pandemie. Dit is zonder twijfel een van de beste seizoenen ooit, voor de hele waardeketen, te beginnen bij de teler", stelt hij.

"Er zijn ongeveer de helft minder tomaten beschikbaar dan vorig jaar rond deze tijd. Dat komt door de late aanplant, ongeveer twee weken later dan normaal, vanwege de hoge temperaturen en het daarmee verboden risico op verspreiding van plagen en virussen. Bovendien was er een opstopping in de kwekerijen omdat bijna iedereen tegelijkertijd zijn inkopen deed", vertelt Ginés.

"We kunnen zeggen dat het tomatenseizoen ongeveer 3 weken achterloopt op een normaal seizoen. Bovendien is het nu koud en is er weinig daglicht, wat de groei van de vruchten niet bevordert. Maar we verwachten grotere volumes vanaf 20 januari. In februari zullen er voldoende tomaten beschikbaar zijn", voegt hij eraan toe.

Het gevoel van een tekort aan tomaten op de markt wordt ook versterkt door een lager aanbod uit Marokko, waar enkele teeltproblemen opduiken. "Ook het aanbod uit Turkije kan de komende twee weken aanzienlijk afnemen", voegt de exporteur eraan toe.

Ginés González waarschuwt voor de gevolgen van de droogte op korte en lange termijn. "Er is een groot tekort aan water in Murcia en het noorden van Almería, waar het areaal van groenten zoals broccoli, bloemkool of sla al is gekrompen."

"Ondertussen wordt watermeloen aangeplant en als het niet regent, kan dat voor oogstproblemen zorgen, want het is een product dat meer water nodig heeft. Almería heeft nog steeds voldoende water in de ondergrond, maar als het niet regent, kunnen veel teeltgebieden in de problemen komen."

Voor meer informatie:
Ginés González
Frutas Hortisol S.L.
Tel: +34 950550234 (Spanje)
Mob: +34 670626792
[email protected]
www.frutashortisol.es

Publicatiedatum: