Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marius van Arkel, Fruitstation van Arkel:

"Elstar is de meest verkochte en tegelijk meest ondergewaardeerde appel van Nederland"

Tholen - Over de afzet van het hardfruit hoor je dit seizoen weinig telers klagen. "Telers hebben enorme kostenstijgingen op hun bordje gekregen, maar gelukkig komt dat dit jaar wel terug in de prijs", constateert Marius van Arkel van het gelijknamige fruitstation.

Fruitstation van Arkel zet jaarlijks zo'n 15 miljoen kilo fruit af, waarvan een derde zelf wordt geteeld. Met appelen zet het bedrijf volledig in op de Elstar, al wordt dat volgens Marius niet makkelijker. "De Elstar is een hele dure appel om te telen, omdat je hem vier keer door moet plukken. Kijk je naar het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen vijf jaar, dan wordt dat maar mondjesmaat beloond."

"Tel daar de vergrijzing bij op waar de fruitteelt mee te maken heeft en het areaal is met sprongen afgenomen. Veel boomkwekers bleven de afgelopen jaren met de Elstar-bomen zitten, waardoor er geen nieuwe bomen weer werden opgezet. Als je nu Elstar-bomen wilt hebben moet je twee jaar wachten. Ik maak me daarom wel zorgen of we over drie jaar wel genoeg Elstar tot onze beschikking hebben. Ik vind dat zorgelijk. We kunnen allemaal wel nieuwe rassen introduceren, maar de Elstar is nog altijd de meest verkochte appel van Nederland, alleen is het in mijn ogen ook de meest ondergewaardeerde appel."

"Dit jaar verloopt de afzet erg goed. Klanten zijn tevreden over de kwaliteit van de Elstar en mede doordat er weinig andere producten in de winkel liggen, gaat de appelverkoop momenteel vlot en zijn de appelvoorraden de afgelopen weken flink geslonken. Prijzen voor de goede klasse I appelen liggen rond de 90 cent, voor de Jonagold ligt de prijs een dubbeltje lager."

"Ook de perenverkoop loopt gestaag door. Tot februari zal het aanbod best aardig hoog liggen omdat er best wat peren in de cellen zitten die voor februari weg moeten, maar de vraag is goed en komt eigenlijk uit heel Europa met Italiƫ, Spanje en Frankrijk voorop. Prijzen liggen rond de 95 cent. Andere jaren hadden we nog weleens maatsorteringen die bleven staan, maar dat is dit jaar ook niet aan de orde. Dat maakt dat we optimistisch kunnen kijken naar de tweede helft van het verkoopseizoen."

Voor meer informatie:
Marius van Arkel
Fruitstation Van Arkel
Tel.: +31 (0)6 22 94 04 13
marius@fruitstationvanarkel.nl
www.fruitstationvanarkel.nl