Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse Elstar, Boskoop en Jonagold vormden de basis van het productassortiment

Het Duitse aanbod aan appelen domineerde de markt overduidelijk, in overeenstemming met het seizoen. Met Elstar, Boskoop en Jonagold vormden de reeds gevestigde rassen de basis van het assortiment. Volgens de BLE waren Kanzi en Pinova steeds meer vertegenwoordigd. De eerste Jazz werd aan het assortiment toegevoegd en kostte in Frankfurt €12 per doos van 4,5kg. De afzet van de nieuwere rassen Deichperle en Wurtwinning verliep er ook vlot tegen prijzen van €1,60 per kg. De aanvoer uit Italië, Frankrijk, België en Nederland waren uiteindelijk slechts van aanvullende aard. Enkele importen uit Oost-Europa maakten het beeld compleet.

Over het algemeen was het rustig op de markt. Retailers hadden zelden reden om hun eerdere eisen aan te passen. Alleen Keulen meldde volumeverlagingen voor individuele partijen. Terwijl het oogstvolume van vorig jaar nog zeer hoog was, is het Duitse oogstvolume van appelen dit jaar aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. Ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei en de daaruit voortvloeiende verminderde bestuiving worden vaak genoemd als de reden hiervoor. Overmatige hitte en aanhoudende droogte tijdens de zomermaanden en ziektes hadden ook een negatieve invloed op de teelt.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Druiven
Het aanbod van de belangrijkste Italiaanse en Turkse druiven was vrij krap en in sommige gevallen kon niet volledig aan de vraag worden voldaan. De prijzen stegen daarom dikwijls: €5 per kg was niet ongewoon in Keulen. Turkse producten werden steeds vaker overgeladen in winterverpakkingen, waardoor ze ook duurder werden.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Er kon dus zonder problemen aan de vraag worden voldaan. In de meeste gevallen bleven de prijzen op het oude niveau. Alleen in München was er een verbetering van de afzet.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden vóór Belgische, Nederlandse, Franse en Italiaanse. De beschikbaarheid was beperkter geworden. De belangstelling bleef echter vrij positief. Prijzen vertoonden vaak een opwaartse trend: klanten in Keulen betaalden naar verwachting €15 per pak van 6 stuks voor Nederlandse producten.

Paprika
Spaanse aanvoer overheerste. Nederlandse en Belgische aanvoer volgden in belang, maar waren soms niet op alle dagen beschikbaar. De Turkse import was aanvullend van aard en kon over het algemeen zonder problemen worden verkocht. De aanvoer vanuit Marokko steeg.

Bron: BLE

Publicatiedatum: