Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toenemende schaarste koren op de molen van Jaap van Dijk (Más Frutas)

"Door de problemen met Spaanse sinaasappelen stijgt de vraag naar de laatste Zuid-Afrikaanse"

Tholen - Weinig kwaliteitsvolle sinaasappelen en mandarijnen, schaarste aan kiwi's door problemen met de oogst uit Nieuw-Zeeland. In deze tijden waarin het klimaat een grote rol speelt in de oogst kan het nog wel eens problemen opleveren om aan goed product te komen. Een situatie waar Jaap van Dijk van Más Frutas zich als een vis in het water bij voelt. "Ik zit in de schaarste hoek. Als een klant bepaalde producten niet kan vinden, bellen ze mij", zo legt de handelaar uit.

Het is de manier van werken waar Jaap nu sinds twee jaar succesvol mee is met zijn bedrijf Más Frutas. 'Aanvullen wat er niet te vinden is en dan in de beste kwaliteit'. "Voor mij is het altijd: wat is er qua handel aan de hand en waar is er behoefte aan? Als er problemen zijn, komen ze bij mij terecht. Ik rij dan vervolgens 10 bedrijven af om een product te vinden, want dat extra stukje service is uiteindelijk waardoor mensen bij je blijven komen."

En problemen zijn er tegenwoordig genoeg. "Kijk op dit moment bijvoorbeeld naar ready-to-eat avocado's. De situatie is daar gewoon heel lastig. Er is weinig goede kwaliteit te krijgen en als ze dan gevonden zijn, blijken ze heel duur. Het is dan zaak om te weten waar je ze moet vinden. Dat is mijn specialiteit. Ik werk vast met een aantal grote leveranciers in Nederland. Door de contacten die ik in de jaren heb opgebouwd, kan ik de avocado's nu krijgen. Anders zijn ze gewoon niet te krijgen."


Jaap van Dijk

Citrusschaarste
"Een ander voorbeeld zijn de sinaasappelen en mandarijnen", vervolgt Jaap. "De afgelopen maanden is het Zuid-Afrika seizoen geweest, maar deze loopt nu stilletjes aan over op Spanje. Spanje is voor mij lastiger, omdat ik voornamelijk lever aan Duitse groothandelaren. Bij het Spaanse seizoen kom je tussen de grote spelers terecht en mijn klanten kunnen dan rechtstreeks een pallet uit Spanje bestellen, die dan overmorgen op de stoep staat. Echter zijn er, zoals bekend, problemen met de kwaliteit in Spanje en bovendien zijn de eerste mandarijnen altijd wat groener, wat niet iedereen wil. Dan komen ze bij mij terecht voor het laatste citrus uit Zuid-Afrika. Dat komt hier binnen en er gaat vrijwel niets rechtstreeks naar Duitsland."

"Daarnaast lopen de volumes op zijn eind, waardoor er voor mij zeer goed mee te handelen valt. Zuid-Afrikaanse mandarijnen zijn recent weer 2 euro omhoog gegaan, omdat men toch nog die laatste paar wil voor de betere van Spanje komen. Hetzelfde geldt voor perssinaasappelen die men toch jaarrond wil hebben. Als grote originelanden niet meer op de markt zijn, maar de overstap komt naar bijvoorbeeld Marokko, Turkije of Griekenland, is het mijn moment om het pareltje tussen de ladingen uit dit soort landen voor mijn klanten te vinden."

Onderscheiden als groothandel
En deze handel legt Jaap vooralsnog geen windeieren. Sinds de start in 2021 is het druk geweest en recent heeft hij dan ook wat extra hulp gekregen om alles in goede banen te leiden. "Onze klanten zitten nog steeds voornamelijk in Duitsland. Daarnaast ken ik ook wel wat groothandelaren in Zweden en Denemarken, maar daar kom ik eigenlijk niet aan toe. Het is ook de reden dat mijn dochter en een vriendin in de administratie helpen en ik een aantal jongens heb die voor mij op pad gaan om te kijken naar de handel. Nu kunnen zij mijn ogen zijn. Even voelen, proeven, snijden en dan weet ik zeker dat we kwaliteit aan kunnen bieden. Het is voor ons belangrijk dat we altijd alle handel zien voor verlading. Dit kost de nodig energie, maar het is waar de klanten voor terug komen. Dit doen we in afstemming met LBP, wat sinds dit jaar onze logistieke plek is voor voorraad, op- en overslag, verlading etc. Over deze samenwerking zijn we zeer tevreden."

Zo verwacht de handelaar de drukte nog wel even voort te zetten. "In deze tijden is er steeds meer behoefte aan tussenpersonen, zoals ik. We werken ook met bulkproducten als kolen, bieten en uien. Door mijn ervaring in diverse bedrijven is dat voor ons bedrijf ook een belangrijke groep geworden. Als je daarmee klanten kunt bedienen, komen ze ook bij je voor de schaarse, exclusieve producten. Of dat nu de bekende soorten zijn, zoals sinaasappelen of avocado's, of noviteiten als appelmango's. Daar kwam laatst een lading van vanuit Brazilië. Daar ga je dan mee aan de haal en die zijn eigenlijk zo snel weg dat ik nog steeds niet helemaal weet wat het precies is. Groothandelaren willen zich onderscheiden en daar kan ik ze bij helpen", besluit Jaap.

Voor meer informatie:
Jaap van Dijk
Más Frutas
+31 6 57 63 67 46
jaap@masfrutas.nl
www.masfrutas.nl