Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moussa M. Zgheib van Bamo Zgheib

"Libanon heeft uitstekend klimaat voor appelen"

In Libanon overheerst nog steeds de kleinschalige teelt, in afwachting van meer investeringen in de professionalisering van de tuinbouw, afkomstig van binnenlandse en buitenlandse spelers, aangetrokken door bepalende factoren zoals het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem. Maar ook het huidige model biedt kansen, zo blijkt uit het verhaal van Moussa M. Zgheib.


Appelboomgaard in de bergen

"Wij betrekken ons fruit, voornamelijk druiven, maar ook appelen, pruimen en avocado’s, van kleine familiebedrijven, waarmee we een langdurige relatie opbouwen en die we ondersteunen met deskundig advies en financiële middelen", zegt de manager van Bamo Zgheib, een exportbedrijf dat werd opgericht in 2004.


Moussa heeft Gala appelen beschikbaar in augustus en september, Granny Smith en Scarlet Spur van september - januari en Red Delicious en Golden Delicious tot september - april

Lage appelprijzen
Moussa heeft Gala appelen beschikbaar in de maanden augustus en september, Granny Smith en Scarlet Spur van september tot en met januari en Red Delicious en Golden Delicious tot en met april. "Scarlet Spur heeft een volle kleuring, het is een van onze beste rassen en is zeer gewild in Egypte. Wat je hier niet vindt, ondanks een goede vraag in diezelfde exportmarkt, zijn clubrassen. De kleinschalige telers wagen zich nauwelijks aan appelen zoals Pink Lady en Royal Gala. Het een en ander heeft toch te maken met het feit dat de appelprijzen de voorbije tien jaar laag waren. Er is niet zo veel vertrouwen in deze teelt, zodat rassenvernieuwing zich hier nauwelijks doorzet. Daarvoor is het wachten op extern kapitaal en professionalisering, want aan het klimaat ligt het niet, die is in bepaalde streken van Libanon werkelijk uitstekend voor de appelteelt."


Appelen worden in de boomgaard verpakt

Ondanks het feit dat Libanese appel in het huidige stadium niet het meest winstgevende gewas is en Moussa als handelaar zijn product ook uit andere landen zou kunnen betrekken, blijft hij trouw de appelen van zijn landgenoten op de markt brengen, met name Egypte en het Midden-Oosten. "Ik zou overal kunnen inkopen, maar ik heb hier mijn roots, ik ken de mensen en ik wil ze helpen, ook al maakt het me niet rijk."


Moussa heeft voornamelijk Red Globe, Crimson en Black Pearl in het assortiment

Via eigen druiventeelt kennis doorgeven
Druiven bieden daarentegen meer perspectief, wat Moussa ook niet ontgaan is. "Mijn focus komt meer en meer op druiven te liggen. Ze worden geteeld in de Bekaa-vallei en zijn lekker knapperig en zoet, van uitmuntende kwaliteit, beter dan die van Egypte of Iran. In de koelopslag kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden en ze zijn geschikt voor transport naar verre bestemmingen zoals Maleisië, Kenia of Ghana, markten die aan belang winnen in mijn exportactiviteiten. Vroeger ging het gros naar Egypte, waar het eigen druivenseizoen stopt wanneer wij eraan beginnen."

Moussa heeft voornamelijk Red Globe, Crimson en Black Pearl in het assortiment. "Hoewel ik ook hier inkoop bij telers, heb ik mijn eigen teelt opgestart. De bedoeling is de kwaliteit van vooral Crimson goed te krijgen en die kennis dan ook door te geven aan mijn leveranciers. Want je ziet hier wel veel jonge druivengaarden in de Bekaa-vallei, en er komen elk jaar 1 à 2 miljoen ranken bij, maar de teeltbedrijven worden niet altijd professioneel gerund. Het volstaat niet een rank te planten en te vertrouwen op het gunstige klimaat. Je moet je bodem onderzoeken, kijken welk ras er het best bij past en doorheen het jaar de juiste teelthandelingen stellen. Daar wil ik de telers graag bij helpen."

Niet alleen in de teelt streeft Moussa kwaliteit na, ook in de packaging. "Als je alle productiefasen goed verzorgt en onder controle houdt, heb je minder kans op claims. Ik heb er tot nu toe nog geen enkele gehad. Maar grote volumes heb ik niet. Daar heb ik vooralsnog niet de faciliteiten voor." Toch is het zijn droom een stuk grond in de Bekaa-vallei op te kopen en er een magazijn op te bouwen met moderne koelopslag en een geavanceerde sorteer- en verpakkingslijn. "Het zou me niet alleen meer stabiliteit geven, het is natuurlijk ook een soort visitekaartje, je identiteit als het ware", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Moussa M. Zgheib (manager)
Bamo Zgheib
Nabeh El Maghara
Hrajel (Libanon)
Tel: +961 3757474
moussazgheib@bamozgheib.com
www.bamozgheib.com