Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: HLP-dagen en oprichting van ESSMI

"Gezonde samenwerking brengt de paddenstoelensector verder vooruit"

Op 12 en 13 september nodigde de Hessische Staatspecialistengroep voor de Champignonteelt deelnemers uit voor de HLP-dagen van dit jaar, in Zaltbommel, in Nederland. Er stond de bezoekers een uitgebreid ondersteunend programma te wachten, bestaande uit een traditionele rondleiding door de kwekerij, lezingen van experts en discussies en dialogen over de kansen en uitdagingen in de (edel)champignonteelt.

Klik hier voor de fotoreportage van de HLP-Dag.

Deelnemers aan de HLP-Dag. Met de klok mee: het team van Kirnig uit Zuid-Tirol, Torsten Jonas uit Pilzgarten, de vertegenwoordiging van Hermann.Bio uit Oostenrijk en het management van Kernser Edelpilze met Kasper Moreaux (Mycelia).

Geavanceerde substraatproductie
Deze keer werd het evenement geleid door Evelin Krolopp, die begin dit jaar de leiding overnam van HLP-oprichter Ulrich Groos. De tweede dag van het evenement begon met de jaarlijkse bedrijfsrondleiding, dit keer bij CNC Exotic Mushrooms, een internationaal opererende leverancier van substraat voor de teelt van paddenstoelen. Het bedrijf heeft haar capaciteiten het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid en produceert in drie ploegen hoogwaardige substraten, voornamelijk voor de teelt van shiitake en erengii.

Na de coronajaren met hoge omzetten was er in de zomer van 2023 minder vraag naar substraten, waardoor het substraat langer opgeslagen moest worden, vertelt Joost Hesen van CNC. "Deze situatie is relatief nieuw voor ons. Voorheen konden we de productie nauwelijks bijhouden en hoefden de substraatblokken maar kort opgeslagen te worden. Aan de andere kant hebben we de ventilatie en temperatuurregeling veel beter onder controle dan in de zomer van vorig jaar, wat weer te danken is aan onze ventilatoren. Volgend jaar zijn we van plan om een PV-systeem en een warmtewisselaar te installeren. Voor de rest proberen we temperatuurschommelingen in onze productieruimten te voorkomen door de blokken zorgvuldig in te delen in verschillende leeftijdsgroepen."

HLP wordt ESSMI
De HLP Dag stond dit jaar ook in het teken van de naamsverandering en herstructurering van de branchevereniging. Want tijdens de oprichtingsvergadering op 20 juni jl. werd de European Society of the Specialty Mushroom Industry (ESSMI) e.V. opgericht. "Het doel van de vereniging is het behartigen en bevorderen van de belangen van de Europese champignonteelt. Het statutaire doel wordt met name gerealiseerd door een uitgebreid uitwisselingsplatform, vooral door het houden van conferenties, excursies, nieuwsbrieven en nog veel meer, en door samenwerking op het gebied van onderzoek met publieke en private sponsors. Bovenal moeten duidelijke onderzoeksvragen worden gedefinieerd. Bovendien vertegenwoordigt de vereniging de collectieve belangen van de leden tegenover andere economische organisaties en politieke, officiële, semi-officiële en particuliere instanties. Bovendien heeft de ESSMI zich ten doel gesteld om de Europese consumptie van paddenstoelen te bevorderen", legt Krolopp uit.

Substraatopslag: CNC gebruikt zogenaamde vacuümtechnologie om substraatblokken te steriliseren en te koelen. In slechts 3 uur kan tot 2 ton substraat worden behandeld en verpakt.

Eiwitten en marketingconcepten
De rest van het sociale programma was gericht op de uitdagingen en kansen op het gebied van schimmel-exoten. Dr. Karin Scholtmeijer van de Universiteit van Wageringen sprak in haar lezing over paddenstoelen als alternatieve markt voor de extractie van eiwitten. Paddenstoelen zijn geen oplossing op zich, maar een aanvulling op het bestaande aanbod van eiwitbronnen (zoals peulvruchten). Vergeleken met Noord-Amerika, waar de markt voor innovatieve productconcepten en alternatieve eiwitbronnen al vergevorderd is, loopt Europa nog duidelijk achter, concludeerde ze.

In de breakout sessie die volgde, bespraken de deelnemers onder andere toekomstgerichte marketingconcepten. CNC sales manager Joost Hesen sprak met paddenstoelenteler Victor Paulissen over de eisen die gesteld worden aan het substraat en de producent. Betrouwbaarheid en uniforme opbrengsten in plaats van productiefluctuaties zijn een doorslaggevende factor. Rassenrijkdom speelt ook een doorslaggevende rol en draagt uiteindelijk bij aan een hogere afzet, waarbij klanten het complete assortiment het liefst bij één leverancier afnemen. Tot slot is flexibiliteit in de levering van substraten ook een belangrijk punt.

Geert-Peter de Rijk, champignonteler en eigenaar van het bedrijf Paddestoelenrijk, was het eens met zijn collega en voegde eraan toe: "Een gezonde samenwerking brengt de hele sector verder. Ik zou er voorstander van zijn om afzetstructuren te ontwikkelen waardoor we met meerdere telers succesvol aan bulkkopers kunnen leveren in plaats van er alleen voor te gaan."

Voor meer informatie:
Evelin Krolopp
ESSMI e.V.
Ernst-Moritz-Arndt-Str. 7
06114 Halle/Saale, Duitsland
evelin@pilzbau.de
www.pilzbau.de

Publicatiedatum: