Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het biedt ons de kans toe te treden tot select gezelschap mondiale vermarkters"

BelOrta opent officieel haar nieuwe automatische sorteercentrum voor hardfruit

Tholen - BelOrta heeft vrijdag officieel haar nieuwe volledige geautomatiseerde sorteercentrum voor hardfruit geopend in Borgloon. Nu het nieuwe Belgische hardfruitseizoen inmiddels weer volop van start gegaan is, kunnen er jaarlijks zo'n 40 tot 60.000 ton appelen en peren door het nieuwe sorteercentrum van de Coöperatie. De nieuwbouw was al even operationeel, maar vrijdag werd, in het bijzijn van personeel en haar telers, door de Vlaams minister van Economie, Werk en Landbouw Jo Brouns het spreekwoordelijke lintje doorgeknipt.

Het is een project van lange adem geweest voor de Belgische coöperatie, want 4 jaar zijn ze met de realisatie bezig geweest. "Naast de eerder aangegeven centralisatie, begon het project vanuit het streven naar optimalisatie van het sorteerproces, een verfijnder resultaat, maar ook vanuit een kosten- en personeelsbesparing. Hierdoor wilden we zo veel mogelijk capaciteit realiseren op zo weinig mogelijk vierkante meter, want vierkante meters kosten geld. Daarnaast wilden we het heftruckverkeer minimaliseren", vertelde Divisiehoofd hardfruit Laurent De Smet in eerder stadium. "Bovendien zijn de nieuwe technologieën, die vandaag op de markt zijn, extreem duur. Het is niet een investering die voor iedere fruitteler haalbaar is, zeker niet in deze tijden. Daarom hebben we in dit project geïnvesteerd."

Het resultaat is een sorteercentrum met een oppervlakte van 11.800 vierkante meter. De innovatieve infrastructuur maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals optische en infraroodcamera’s voor een nauwkeurige interne en externe kwaliteitsbeoordeling. Verder bevat het nieuwe sorteercentrum een aparte voorsorteerlijn voor appels en een gecombineerde voor- en sorteerlijn voor peren, twee verpakkingslijnen, acht laadkades, 'inbound' en 'outbound' koelcellen, tussentijdse opslagruimtes en de benodigde technische en sociale faciliteiten, zo werd tijdens de opening uitgelegd.

Op de feestelijke dag was veel geïnteresseerd volk naar de site in Borgloon gekomen en zelfs buurtbewoners wilden graag een kijkje komen nemen bij de nieuwbouw. Onder de personeelsleden van BelOrta voelde je dan ook een bepaalde mate van trots dat dit project gerealiseerd kon worden. Het is de eerste installatie ter wereld met dergelijke techniek op deze grootte. Met de nieuwbouw heeft BelOrta haar hardfruitsortering met sites in Borgloon, Visé en Fernelmont op één locatie kunnen centraliseren. Dit gevoel van trots trok zich ook door naar de speeches van voorzitter Philippe Appeltans en Dirk Bertels, maar ook de minister Jo Brouns benadrukte dat het niet alleen een bijzondere dag voor BelOrta was, maar voor heel Vlaanderen.

De ingebruikname van dit nieuwe sorteercentrum zorgt daarnaast voor een technologische primeur, zo vertelt voorzitter van BelOrta Philippe Appeltans. "De installaties van Maf Roda in de voorsortering appel, waaronder de hoogtechnologische Globalscan 7-camera en Orphea-software, zijn de modernste van hun soort in West-Europa. De Twinscan 7-installatie, die gebruikt wordt op de sorteerlijnen van de peren, is dan weer uniek voor België. Hierbij worden de peren na een eerste scan omgedraaid waardoor de tweede scan de andere kant screent op interne en externe kwaliteitskenmerken."

Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta, ging mee in het enthousiasme over dit project: "Met deze state of the art investering van ca 21 miljoen euro, uniek voor West-Europa, zetten we een enorme stap vooruit in onze ambitie om nog beter te kunnen inspelen op de verwachtingen van onze hardfruittelers en vragen van onze binnen- en buitenlandse klanten. Het biedt ons de kans om toe te treden tot een select gezelschap van mondiale vermarkters van appels en peren."

Philippe Appeltans benadrukt dat de realisatie van dit sorteerproject het sluitstuk vormt in het verhogen van de commerciële slagkracht van BelOrta. "Naast het verder bundelen van het aanbod met de lopende integratie van de Belgische Fruitveiling, het inzetten op innovatie via nieuwe appel- en perenvariëteiten en -concepten, focussen we ook op nieuwe commerciële modellen waarbij just-in-time kunnen inspelen op marktopportuniteiten van cruciaal belang is. Nu beschikken we hiermee over op de nodige capaciteit, namelijk tot 10 ton appels en 8 ton peren per uur. Onze telers worden bovendien geconfronteerd met een steeds moeilijkere jaarrond beschikbaarheid aan voldoende arbeidskrachten. Via deze centrale sortering kunnen wij hun op dit vlak ontzorgen aan een zeer competitieve sorteerkost."

Het slotakkoord was voor Jo Brouns: "Ik ben fier dat ik vandaag dit project officieel heb mogen openen. Dit project heeft raakvlakken met en is een toonbeeld voor alle bevoegdheidsdomeinen waarvoor ik verantwoordelijk ben: Economie, Innovatie, Werk en Landbouw. Dergelijke investeringen zijn slechts rendabel op grote schaal. Vlaanderen wordt gelukkig gekenmerkt door een hoge organisatiegraad in de afzet van groenten en fruit, en coöperatie BelOrta neemt hierin een voortrekkersrol. Deze investering past ook perfect in de doelstellingen van de gemeenschappelijke markordening groente en fruit, en kon dan ook rekenen op de hiervoor voorziene cofinanciering. De Vlaamse hardfruitsector heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar dit project toont aan dat we via innovatie en samenwerking een voortrekkersrol kunnen blijven spelen in Europa."

Na de speeches was het dan tijd voor het toegestroomde publiek om zelf een kijkje te nemen in het nieuwe sorteercentrum. Een mogelijkheid waar gretig gebruik van werd gemaakt, want ondanks dat de machines onverstoord door bleven lopen, ging er een stroom aan bezoekers door de hallen van het centrum. Na afloop was er naar Vlaamse traditie uiteraard ruimte voor een hapje en een drankje. Voor BelOrta komt er hiermee een einde aan een lange periode van onderzoek, plannen en wachten, maar "kan de blik", zo vatte Philippe Appeltans het samen, "nu op de toekomst."

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
info@belorta.be
www.belorta.be