Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE rapport week 31

"Het pruimenseizoen in volle gang"

Volgens de BLE was het seizoen voor pruimen in volle gang: Italiaanse en Spaanse aanbiedingen zetten de toon voor de Sultana's, terwijl Duitse partijen de beste keuze bleken voor wat betreft pruimen. Katinka en Cacak's Schöne voerden hier de boventoon. Bühler Frühzwetschge, President, Hanita en Top vervolledigden het assortiment.

Lepotica uit Servië had soms kwalitatieve voordelen ten opzichte van de concurrentie uit Noord-Macedonië, Moldavië en Bosnië en Herzegovina. De beschikbaarheid was uitgebreid en voldoende om aan de vraag te voldoen. In sommige gevallen konden de verkoopmogelijkheden worden uitgebreid; in het vakantieseizoen was de vraag echter beperkt. Reine Claude uit Frankrijk verschenen in Keulen. In Frankfurt kostten Duitse mirabellen aanvankelijk €4,20 tot €4,70 per kg. In de loop van de week daalden de prijzen echter tot €3,80 tot €4,20. Voor Franse producten werd verwacht dat klanten €24 tot 25 per verpakking van 5 kg zouden betalen.

Grafik: BLE

Appelen
Nieuw-Zeelandse, Chileense en Zuid-Afrikaanse import vormde de basis van het aanbod. Hun invloed was echter merkbaar verminderd; lokaal waren sommige appelen al van de markt gehaald. Het belang van alternatieve producten was ook afgenomen. De artikelen uit de teelt van 2023 wonnen merkbaar aan belang.

Peren
De invoer van het zuidelijk halfrond was beperkt: Packham's Triumph en Trout uit Zuid-Afrika en Trout en Abate Fetel uit Chili speelden de hoofdrol. Over het geheel genomen verloren ze echter aan belang naarmate de Turkse, Italiaanse en Spaanse leveringen toenamen.

Druiven
Italiaanse leveringen domineerden het toneel, met Victoria en Black Magic in het bijzonder. De eerste Red Globe voegde zich bij de reeds gevestigde Arra 30 en Sugraone. De aanwezigheid van Spaanse druiven groeide aanzienlijk. De eerste Turkse Superior Seedless arriveerden; nieuwe Perlette worden verwacht in week 32.

Aardbeien
Het seizoen begon aan de laatste loodjes. Zowel de beschikbaarheid als de verkoopmogelijkheden werden kleiner. De kwaliteit van het fruit was ook niet altijd overtuigend. Lokale goederen hadden de overhand, gevolgd door Poolse, Nederlandse en Belgische. Exclusieve aantrekkelijke producten waren soms schaars.

Perziken en nectarines
Spaans fruit domineerde de markt, Italiaanse en Franse producten maakten het plaatje compleet. Het slechte weer en de vakantie maakten de vraag minder. Het aanbod was beperkt, maar overtrof over het algemeen toch de vraag.

Abrikozen
Het seizoen was over zijn hoogtepunt heen en liep langzaam maar zeker ten einde. Spaanse en Italiaanse leveringen waren aanzienlijk kleiner. Franse en Turkse leveringen waren duidelijk dominant. Duitse partijen arriveerden nog steeds sporadisch.

Kersen
Lokale aanbiedingen domineerden de markt, samen met Turkse import. Verschillende zendingen uit Centraal- en Oost-Europa vulden dit aan. Het einde van de oogst is al in zicht: in termen van kwaliteit en kwantiteit verloor het fruit steeds meer terrein.

Citroenen
De invoer uit Zuid-Afrika overheerste. Argentijnse leveringen hadden die uit Spanje qua hoeveelheid overtroffen. Onbehandeld Italiaans fruit kostte in Frankfurt €25 tot 26 per verpakking van 9 kg. In Berlijn verscheen Eureka uit Zimbabwe, geprijsd in lijn met de Zuid-Afrikaanse concurrentie.

Bananen
Zoals gebruikelijk in deze tijd van het seizoen was de vraag zwak. Het slechte weer en de vakantie hadden de verkoop beperkt. Handelaren reageerden met een kleiner aanbod.

Bloemkool
Duitse producten domineerden en soms waren alleen deze verkrijgbaar. De beschikbaarheid was meestal voldoende om aan de vraag te voldoen. In sommige gevallen lukte dat echter niet helemaal, waardoor de prijzen licht stegen. Het regenachtige weer verbeterde soms de verkoopmogelijkheden.

Sla
Lokale aanbiedingen voerden duidelijk de boventoon. Qua ijsbergsla en sla waren er Nederlandse en weinig Belgische producten. Voor sla werden inmiddels weer dozen van twaalf aangeboden. Kleurrijke slasoorten kwamen uitsluitend uit Duitsland.

Komkommers
Binnenlandse leveringen van komkommers domineerden de markt, gevolgd door Nederlands en Belgisch product. Ondanks de verminderde verkoop werd zonder problemen aan de vraag voldaan. De prijzen stegen vaak licht, waardoor de afzetmogelijkheden verbeterden.

Tomaten
Nederlandse en Belgische leveringen voerden de boventoon, binnenlandse leveringen maakten het plaatje compleet, met een paar Italiaanse leveringen. Over het algemeen was het aanbod beperkt. De prijzen gingen in sommige gevallen lichtelijk omhoog.

Paprika's
Het assortiment bestond uit Nederlandse, Poolse, Belgische en Turkse zendingen. In enkele gevallen waren er ook binnenlandse producten, maar deze hadden slechts een aanvullend karakter. Op sommige dagen waren deze in München zelfs meer aanwezig dan de Nederlandse producten, die eigenlijk domineerden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: