"Mango's uit de Dominicaanse Republiek met dezelfde smaak als Spaanse"

Het is nog enkele maanden wachten voordat het Spaanse mangoseizoen weer van start gaat, een product dat op de Europese markt een goede reputatie geniet vanwege zijn smaak. Het fruit kan immers rijper geoogst worden omdat de reis naar bestemming kort is. Maar nu heeft een bedrijf uit Málaga dat tropisch fruit teelt en op de markt brengt een mango in de Dominicaanse Republiek gevonden die volgens hen identieke eeteigenschappen heeft als de Spaanse. Ze worden per schip geïmporteerd.

Iván Coín en zijn vrouw Andrea Navas, eigenaren van Exótico Coín Coín

"Een paar maanden geleden waren we op reis in de Dominicaanse Republiek, waar we ook enkele mango- en avocadoplantages bezochten. Na enkele tests hadden we door dat we, mits een zorgvuldige selectie, mango's naar Europa konden halen met een verrassend zoete smaak", zegt Iván Coín van Exótico Coín. "Het is zonder twijfel de mango die het meest lijkt op de Spaanse. De mango is van het ras Keitt en hij is geweldig! Liefhebbers van deze fruitsoort moeten hem echt eens proberen", zegt hij.

"We hadden de wens om buiten het Spaanse seizoen lekkere mango's te vinden, zonder onze toevlucht te moeten nemen tot import per vliegtuig. Want persoonlijk vind ik de smaak van de Kent mango’s uit Peru die hier per schip aankomen niet overtuigend", legt Iván Coín uit. "Ik denk dat we in de Dominicaanse Republiek mango's hebben gevonden die qua smaak momenteel superieur zijn aan het fruit dat nu over zee uit Senegal of Ivoorkust komt", zegt de teler.

Exótico Coin, dat fruit onder het eigen merk Exotic Select voert, ontving vorige week de eerste container. De mango’s vind je op groothandelsmarkten in Europa.

"Momenteel krijgen we één container per week binnen. We zijn erg blij met het project en vooral met het product dat we uit de Dominicaanse Republiek importeren. Daar betalen we de telers met wie we samenwerken 40% meer dan gebruikelijk, zodat ze fruit selecteren met kleurspecificaties die het optimale rijpingsniveau aangeven. Kopers geloven soms niet dat onze mango's niet ingevlogen zijn", zegt Iván.

Volgens Iván Coín is de vraag naar mango's op dit moment niet groot. Toch heeft het bedrijf geen moeite met de afzet, omdat het product zich onderscheidt van de rest. "Bijna alle markten hebben al steenfruit, waardoor het aandeel van andere fruitsoorten, zoals mango, afneemt. Maar de kenmerken van onze mango helpen de verkoop ervan te stimuleren. We diversifiëren de afzet nu zodat zoveel mogelijk kopers ons product kunnen proeven. Want wie het eenmaal proeft, komt zeker terug", verzekert hij.

Het bedrijf uit Málaga teelt avocado’s en Osteen en Keitt mango’s in de Axarquía streek. Ongeveer 30% van de teelt is biologisch gecertificeerd.

"We zullen de Dominicaanse mango tot en met augustus verkopen, waarna we overschakelen op de eigen oogst in Málaga, die dit jaar iets vroeger zal plaatsvinden vanwege de recente regenval en de milde temperaturen. Na de omvangrijke opbrengst van vorig seizoen, verwachten we dit jaar de helft minder te oogsten, maar de kalibers zullen groot zijn", besluit Iván Coín.

Voor meer informatie:
Iván Coín
Exótico Coín S.L.,
Tel: +34 622184824 (Spanje)
info@exoticselect.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.