Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"

Harrie Janssen, lid van het Dagelijks Bestuur Stichting EKO-keurmerk, heeft een opiniestuk geschreven over het EKO-keurmerk en de biologische landbouw.

"De Nederlandse overheid heeft zich ten doel gesteld om het biologisch landbouwareaal in zeven jaar tijd van ruim 4% naar 15% te verhogen. Dat is de hoofddoelstelling van het Biologisch Actieplan 'Groei van de biologische productie en consumptie'. Een belangrijk speerpunt hierbij is het stimuleren van de markt, want zonder groei van de biologische afzet, geen groei van de biologische landbouw. Maar komt deze stimulering van de markt de afzet van de Nederlandse biologische landbouw wel ten goede? Het EKO-keurmerk kan daar een belangrijke rol in spelen.

EU Farm-to-Fork strategie
In alle EU-lidstaten zijn het afgelopen jaar biologische actieplannen gepubliceerd. Dit is een uitvloeisel van de EU Farm-to-Fork strategie. De aanleiding van deze strategie is de grote teruggang van biodiversiteit en zorg om de humane gezondheid. Voor het eerst legt een overheidsstrategie een directe link tussen biologische landbouw en voeding en gezondheid. Die link is lange tijd betwist, maar de hoeveelheid wetenschappelijk bewijs heeft zich ook sinds de publicatie van de Farm-to-Fork strategie verder opgestapeld.

In alle nationale actieplannen staat de doelstelling van een sterke verhoging van het biologisch landbouwareaal in eigen land centraal. Dat sluit aan bij de 25% biologische areaaldoelstelling voor 2030 die de EU gesteld heeft.

Promotie en doorontwikkeling biologisch
Het ministerie wil de afzet stimuleren via onder meer generieke biologische promotie en opname van biologisch in de rijksoverheid catering. En bovenop de Nederlandse areaaldoelstelling van 15% biologisch, heeft LNV ook het doel geformuleerd dat biologisch zich in Nederland verder door ontwikkelt om haar koploperspositie te behouden. Dat alles is gecombineerd met het doel van een goed verdienmodel van de Nederlandse biologische boer. Een forse opgave.

Topkeurmerk EKO als instrument
Gelukkig kan het bestaande Topkeurmerk EKO als instrument dienen om gestelde doelen te realiseren. Te beginnen met het hoofddoel van 15%  biologisch landbouwareaal in Nederland. Het vernieuwde EKO 3-sterrenkeurmerk mag vanaf 2024 alleen nog toegepast worden op biologische producten van Nederlandse herkomst. Met EKO weet de consument dat het biologische product uit Nederland komt. Een keuze voor EKO is dus meteen een keuze voor biologische landbouw in Nederland.

Ook de doelstelling van doorontwikkeling van biologisch wordt nu al door EKO ingevuld: voor alle verschillende landbouwsectoren zijn specifieke EKO-normen van kracht, die op Topkeurmerk-niveau worden gecertificeerd en gecontroleerd. Met EKO wordt dus de hele biologische landbouw in Nederland integraal naar een nog hoger niveau getild, wat met name de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en diervriendelijkheid ten goede komt.

Door collectief voor EKO te kiezen in Nederland, van boer tot en met overheid, van verwerker tot en met de afzetkanalen, wordt ook het verdienmodel van de Nederlandse biologische boer versterkt. Promotie van biologisch betekent op deze wijze dan ook automatisch promotie van biologisch uit Nederland. En ja, dan helpt het als EKO leidend wordt op het retailschap en in de Foodservice. Het EKO-keurmerk en de EKO horeca certificering staan er klaar voor."

Voor meer informatie:
Stichting EKO-Keurmerk
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030-2320493
info@eko-keurmerk.nl  
www.eko-keurmerk.nl  

Publicatiedatum: