Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Questionmark ontwikkelt Bio benchmark

Hoe presteren supermarkten op biologisch?

Tholen - Denktank Questionmark, de organisatie achter de Superlijst Groen, is bezig met de ontwikkeling van een tussentijdse 'Bio benchmark'. Hiermee kan beter bepaald worden hoe supermarkten precies presteren op biologisch. Dit maakte CEO Charlotte Linnebank afgelopen maandag in Nieuwspoort bekend tijdens het seminar 'Bio in de Supermarkt'.

Superlijst is een internationaal doorlopend vergelijkingsonderzoek dat iedere twee jaar inzichtelijk maakt hoe supermarkten hun klanten helpen gezond, duurzaam, diervriendelijk en eerlijk te eten. Welke supermarkten maken van duurzaam voedsel de makkelijke keuze? De toevoeging van een Bio benchmark lijkt een logische volgende stap.

Charlotte Linnebank aan het woord tijdens het seminar

Tijdens het seminar kwamen volgens de CEO van de denktank sleutelfiguren in de transitie die nu plaats moet gaan vinden bij elkaar. In haar dankwoord riep Charlotte supermarkten nogmaals op om als eerste stap een individuele doelstelling voor het eigen bedrijf op te stellen, het liefst op inkoopvolume. "Dit is een relatief makkelijk te nemen stap, waar jullie geen anderen voor nodig hebben. Hier kan je het hele bedrijf en ook andere spelers in de sector mee in beweging krijgen." Ze hoopt dat de aanwezigen er met z'n allen de schouders onder gaan zetten en dat de constructieve dialoog voortgezet zal worden.

Bio-benchmark in ontwikkeling
Charlotte gaf vervolgens nog een kort inkijkje in wat er komend jaar gaat gebeuren. "Ook wij zitten het komende jaar niet stil. Zo gaan wij dit jaar een bio-benchmark ontwikkelen. We gaan in meer detail kijken welke maatregelen de supermarkten gaan nemen. Ten eerste natuurlijk of jullie een doel gaan stellen en hoe dat eruitziet. En ten tweede welke maatregelen supermarkten gaan nemen in het aanbod, promoties, assortiment en in de marketing. We moeten de indicatoren nog precies gaan ontwikkelen. Hierbij zullen experts betrokken worden. We hopen nog dit jaar uit te komen met de benchmark, op hoe de supermarkten presteren op biologisch. Volgend jaar zullen we deze indicatoren ook integreren in de Superlijst Groen. Dan gaat de bio-benchmark jaarlijks terugkomen, zodat we de voortgang van de supermarkten in het vooruitbrengen van de biologische markt in de gaten kunnen houden."

Gustaaf Haan gaf namens Questionmark tijdens het seminar meer toelichting op het beleidsadvies

In het tijdens het seminar gepresenteerde beleidsadvies voor supermarkten, staat ook een duidelijk advies aan het ministerie: 'monitor de doelstellingen biologisch'. Questionmark beveelt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan om in het Dashboard Duurzaamheid Supermarkten ook de doelstellingen omtrent biologisch te gaan monitoren. Dit Dashboard werd vorige maand gelanceerd door het ministerie, precies met het doel om supermarkten te prikkelen tot (en belonen voor) een grotere bijdrage aan het verduurzamen van de landbouw. Charlotte daarover: "LNV gaan we natuurlijk vragen om de indicatoren uit de Bio benchmark op te nemen in het Dashboard Duurzaamheid Supermarkten. Transparantie is volgens het ministerie de start van alles en wij willen graag helpen om die transparantie te garanderen."

Consumentencampagne
Bij Questionmark kijken ze ook enorm uit naar de consumentencampagne van de overheid. Deze gaat, zo bleek eind vorige week, in juni van start. "Die hebben we heel hard nodig om de Nederlandse consument mee te nemen. Belangrijk is om de waarden van biologisch goed uit te leggen." Het bureau Open Now bereidt voor het ministerie van LNV de campagne voor om consumenten bewust te maken van de kracht van biologisch. Het doel is de consument te informeren en het biologisch label beter bekend te maken.

Klik hier om de fotoreportage van het seminar te bekijken.

En lees hier het beleidsadvies.

Voor meer informatie:
Stichting Questionmark
Overhoeksplein 2
1031 KS Amsterdam
[email protected]
www.thequestionmark.org