Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal Nieuw-Zeelandse appelen gereduceerd tot 8.900 ha

De Nieuw-Zeelandse appeloogst voor 2022/23 is sterk naar beneden bijgesteld als gevolg van de schade die is veroorzaakt door de cycloon Gabrielle, die in februari het grootste appelteelt- en exportgebied van het land - Hawke's Bay/Gisborne - heeft getroffen. Deze cycloon trof net toen de oogst begon, en duizenden hectaren werden volledig weggespoeld door overstromingen of bedolven onder slib. Hoewel er in de regio al inspanningen en initiatieven worden geleverd om te proberen de bomen en de infrastructuur te herstellen, zullen de gevolgen voor de sector naar verwachting meerjarige gevolgen hebben. Naar verwachting zullen zowel de teelt als de uitvoer van appelen in 2022/23 dalen tot de laagste niveaus sinds 2009/2010.

Appelen
Verwacht wordt dat het appelareaal in 2022/23 stabiel zal blijven, maar door de gevolgen van de cycloon Gabrielle begin februari is het geoogste areaal in Nieuw-Zeeland sterk gedaald van 10.300 hectare vorig jaar tot 8.900 hectare dit jaar. Deze cycloon wordt nu al beschouwd als de dodelijkste gebeurtenis die het land sinds 1968 heeft getroffen, en de Hawke's Bay en Gisborne werden het zwaarst getroffen. Intense wind en regen veroorzaakten enorme aardverschuivingen en overstromingen, die met name voor de appelsector resulteerden in grootschalige vernietiging van boomgaarden en infrastructuur, naast een immense opeenhoping van slib in uitgestrekte gebieden.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: