Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder gember uit Peru verwacht

Tot voor kort was de Amerikaanse vraag naar gember sterk en werd er weinig product aangeboden. De prijzen zijn echter gedaald nu de nieuwe oogst Chinese gember op de markt is gekomen. De CNF-prijs aan de westkust voor product uit China bedraagt ongeveer $ 40 voor 30 lbs (13,6 kilo). Bovendien begint Brazilië gember te verzenden met een luchtvrachtkost van $ 18,50 FOB. In de tweede week van juni begint Brazilië ook product per schip te verzenden. Peru vervolledigt de top drie van de grootste gemberleveranciers aan de VS.

Hoewel de gewassen in de jungle-teeltgebieden van Peru er goed uitzien, is er nog weinig geweten over de komende oogst. Als gevolg hiervan is er geen echte prijsinformatie beschikbaar. "Rond 15 juni zouden we de eerste containers moeten zien vertrekken", zegt Joseph Hymel van Happy Veg. Op dit moment heeft het bedrijf een team van gemberinkopers die dagelijks in de valleien op zoek is naar product. Ze zoeken in Junin, de belangrijkste gemberregio, voornamelijk rond de Pichanaqui, Río Negro en Satipo. Gember wordt ook steeds vaker in Mazamari en Pangoa ingekocht.

Hogere prijzen
Wat zijn de verwachtingen voor komend seizoen? "Vergeleken met vorig seizoen weten we dat er dit jaar minder gember in de grond zit", vertelt Hymel. "Omdat de prijs van gember zo laag was vorig seizoen, besloten veel telers over te stappen op de koffieteelt, omdat dit een hogere prijs per kilo oplevert en minder arbeidsintensief is." 

Met een lagere opbrengst dit seizoen zullen de prijzen naar verwachting aanzienlijk stijgen. "Meestal stijgt de prijs vanaf begin januari tot het einde van het seizoen in april hoe dan ook." Veel kopers verkiezen de duurdere Peruaanse gember links te laten liggen wanneer er goedkoper Braziliaans en Chinees product beschikbaar is.

"Als je de Peruaanse gember echter vergelijkt met die van andere teeltlanden, is hij rijker van smaak en de donkerdere kleur van het vruchtvlees maakt hem superieur", aldus Hymel. "Veel consumenten worden zich bewust van de superieure kwaliteit van Peruaanse gember in vergelijking met de grotere producten uit China en Brazilië. En zo wordt Peruaanse gember stilaan de eerste keuze."

Het Peruaanse gemberseizoen duurt doorgaans van half juni tot de eerste of tweede week van april. "Het klimaat speelt echter een grote rol in de lengte van het seizoen. In 2022 zijn we bijvoorbeeld halverwege mei doorgegaan met het verladen van gember vanwege een grotere aanvoer", aldus Hymel. "Tijdens een zwaar regenseizoen wordt het een grotere uitdaging om de gember uit de grond te krijgen en over de verraderlijke bergwegen te vervoeren."

Logistiek 
De Peruaanse gember van Happy Veg wordt voornamelijk verscheept naar de VS en Europa. In Europa gaat het grootste deel van het volume naar Nederland van waaruit het in kleinere hoeveelheden over het Europese continent wordt herverdeeld. Maar naast Nederland vinden volle zeecontainers ook hun weg naar andere delen van Europa. "De afgelopen seizoenen waren er logistieke uitdagingen op het gebied van scheepsruimte en een tekort aan containers, wat gevolgen had voor de export van bederfelijke waren vanuit Chili en Argentinië", aldus Hymel. Maar de voorbije maanden heeft hij een aantal uitdagingen zien verdwijnen. 

Saplijn
Hoewel gember het belangrijkste product is dat Happy Veg aanbiedt, verscheept het bedrijf ook containers met pure koudgeperste gember, kurkuma en limoensap. "Dit zijn sappen van superieure kwaliteit met veel sterkere smaken dan die van andere sappen", besluit Hymel. 

Voor meer informatie:
Joseph Hymel
Happy Veg
Tel: +1 407-538-4106 (VS)
joseph@happyveginc.com
www.happyveginc.com

Publicatiedatum: