Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grupo Pistacyl

"Over 6 of 8 jaar zal Spanje pistache leveren aan grote supermarktketens"

Het pistache-areaal in Spanje blijft groeien. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw klom het areaal van 61.231 hectare in 2021 tot bijna 70.300 hectare in 2022, een groei van ongeveer 15%.

Deze expansie is echter van relatief recente datum en slechts 33% van de pistacheboomgaarden is momenteel in productie. Bovendien is de gemiddelde opbrengst nog ver verwijderd van de maximale productiecapaciteit. De komende jaren zullen de oogstvolumes enorm toenemen, niet alleen door het in volle productie komen van de bomen, maar ook door de aanleg van bijkomende nieuwe percelen.

"De pistacheteelt heeft zijn intrede gedaan in Spanje. De opbrengst is momenteel nog beperkt en laat ons niet toe te exporteren naar de grote internationale supermarktketens. Maar over ongeveer 6 of 8 jaar moet dat wel kunnen. Maar misschien zal het op dat moment niet eens ons belangrijkste doel zijn als sector", zegt Alfredo Pérez, voorzitter van Grupo Pistacyl, de belangrijkste pistacheproducent in de regio Castilla y Leon.

"De Spaanse pistache vindt steeds vlotter zijn weg op de internationale markt. Op teeltniveau was dit gewas een paar jaar geleden in Spanje vrij onbekend, maar er zijn steeds meer onderzoeksprojecten en we maken steeds minder fouten bij de teelt."

"Ook Bij Pistacyl hebben we verschillende R&D-projecten uitgevoerd in de pistacheteelt en -verwerking. We stellen die kennis ook ter beschikking aan andere bedrijven in Castilla y León om de boomgaarden in de regio te verbeteren en ervoor te zorgen dat onze pistache van uitstekende kwaliteit is. En dat lukt al aardig."

"De commentaren op de Salón Gourmets in Madrid waren lovend. De kleur, grootte, smaak en hoge kwaliteit van onze pistachenoten heeft iedereen verrast", zegt Alfredo. "We maken een natuurlijk product zonder toevoegingen en dat slaat aan in Europa. Ondertussen doen we ook al wat export. Ook onze pistachecrème was in Madrid een voltreffer, gemaakt met 100% natuurlijke koudgemalen pistachenoten. Die hebben we samen met meester-patissier Lázaro Sanabria van banketbakkerij Castiviejo in Medina de Ríoseco ontwikkeld. Hij heeft ons geholpen om een spectaculaire lijn te bereiden waarvoor de beste patisserieën en restaurants nu interesse tonen." 

"De idee was om een crème te ontwikkelen om desserts en andere gerechten mee te maken, maar sommige supermarktketens hebben al interesse getoond in een smeerbare versie voor de consument. Daar hopen we binnenkort mee aan de slag te gaan."

"Maximale opbrengst pas na 18 jaar"
De bloei van de pistachebomen van Pistacyl – voornamelijk van het Kerman ras, dat door z’n late bloei de lentevorst vermijdt – loopt nu ten einde in Castilla y León. Ondanks de droogte in grote delen van Spanje dit jaar is de bloei zonder problemen verlopen. "Op dit moment gaat alles goed. Er zijn veel hectares met druppelirrigatie en vanaf volgende maand, na de bloei, zullen de bomen water nodig hebben. Laten we hopen dat het tegen die tijd gaat regenen zodat de pistachenoten niet klein blijven. Hoe dan ook heeft de pistacheteelt veel minder water nodig dan andere fruitbomen." 

Deze matige waterbehoefte, in combinatie met het aanpassingsvermogen van de plant aan traditioneel droge gebieden en vooral de interessante opbrengst, hebben de afgelopen tien jaar geleid tot een explosieve groei van de pistacheteelt in Spanje. "Pistacheteelt is een goede investering, maar er moet rekening mee worden gehouden dat tot 7 of 8 jaar na het planten van de boompjes er geen opbrengst is. En de bomen bereiken hun maximale productiecapaciteit – tussen de 2.000 en 2.500 kilo per hectare – pas na 18 jaar. We moedigen telers aan om te investeren in pistache, maar het is nu ook niet bepaald het 'groene goud', want het vergt een langetermijninvestering waarvoor je voldoende financiering moet hebben. De terugverdientijd is gemiddeld 12 jaar." 

Voor meer informatie:
Grupo Pistacyl
Polígono Industrial El Carpio
47470 El Carpio (Valladolid) - Spanje
Tel: +34 637812948
info@pistacyl.com
https://grupopistacyl.com

Publicatiedatum: