Teeltkosten van courgettes in kassen zijn in twee jaar met 21% gestegen

"Spaanse courgette-oogst begonnen met recordhoge teeltkosten"

"Als gevolg van de inflatiecrisis zijn de teeltkosten voortdurend gestegen. Deze situatie heeft een grotere impact op intensieve groenten- en fruitkassen, omdat zij kwetsbaarder zijn voor deze schommelingen. Daarom zijn de courgettetelers gestart met de hoogste kosten waarmee ze ooit te maken hebben gehad," aldus ASAJA-Almeria.

Volgens een eerste evaluatie van ASAJA-Almeria "zijn door de huidige teeltkosten van courgettes de totale kosten voor de telers  gemiddeld met 21% gestegen. Arbeid is goed voor 52% van de teeltkosten, gevolgd door meststoffen met 10%. De afschrijvingen van de faciliteiten die nodig zijn voor de teelt, evenals de plastic verbruiksgoederen die in de tuinbouw worden gebruikt, zijn sinds 2021 met meer dan 33% gestegen. Ook de prijs van andere inputs zoals elektriciteit, water en diesel is ongekend gestegen."

"Helaas zullen de kosten van veel inputs niet terugkeren naar het niveau van 2021," verklaarde Adoracion Blanque, voorzitter van ASAJA-Almeria.

In deze oogstperiode, die voor sommige gewassen al bijna ten einde is, verbetert de prijs van sommige tuinbouwproducten. De prijs van courgettes is momenteel echter gedaald tot onder de 30 cent. Bovendien verminderen plagen zoals bladluizen of virosis in sommige gevallen de opbrengst. "De prijzen in het voorjaar hebben niet het niveau van de winter bereikt, zodat het resultaat van de courgette-oogst zal worden bepaald door de opbrengsten", verklaarde de voorzitter van ASAJA-Almeria.

"ASAJA- Almeria dringt erop aan dat de Spaanse regering de belastingdruk op de tuinbouwsector dringend moet verlagen, inclusief de door de sector gevraagde belastingverlaging. ASAJA-Almeria vraagt ook om extra geld, ter compensatie van de kostenstijgingen."

Voor meer informatie:
ASAJA-Almería
https://asajaalmeria.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.