Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kleinere Europese tomatenoogst kans voor Turkije"

"Er ligt een kans voor Turkse tomatenexporteurs nu de teelt in Europa afneemt", zegt Emel Esin Keskin, eigenaar van Esin Tarim. "De tomatenteelt in de EU vertoont een neerwaartse trend vanwege stijgende energiekosten. Deze afname zorgde ervoor dat Turkije de inspanningen opdreef om naar Europa te exporteren in 2024. Het is een vruchtbaar seizoen geweest voor onze tomatentelers. Turkije heeft 588.418 ton tomaten geleverd aan 52 landen, waaronder Roemenië, Oekraïne, Polen, Duitsland, Bulgarije, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Seychellen, Rusland, Denemarken, Spanje, Azerbeidzjan, Italië, Qatar, Kazachstan, Estland en Frankrijk."

Oost-Europa is volgens Keskin de grootste importeur van Turkse tomaten. "Turkije verkocht vorig jaar voor bijna $86,5 mln aan tomaten aan Roemenië. Het land werd gevolgd door Oekraïne met €61 mln, Polen met €53 mln, Duitsland met €51 mln en Rusland met €38 mln."

Tomaat is de meest geteelde kasgroente in Turkije. "Tomaten worden voornamelijk geteeld aan de Middellandse Zee en de Zee van Marmara. Tomaat houdt van warme klimaten, de groente vereist veel zon en water. In de kasteelt wordt de temperatuur tussen de 22 en 26 graden gehouden. Tomaten houden niet van kou. Als de temperatuur stijgt, wordt er geventileerd. Wanneer de tomaten in de grond worden geteeld, wordt gekozen voor een bodem die veel water kan ophouden en rijk is aan humus."

De Turkse regering speelt een rol bij het ondersteunen van de kasteelt, legt Keskin uit. "We zijn erg blij met de steun van de overheid en we streven ernaar om ons marktaandeel in de tomatenexport komend seizoen verder te vergroten. We verkopen reeds grotere hoeveelheden aan zowel nieuwe als bestaande markten en de afzet zal volgend seizoen verder toenemen. Op die manier leveren we ook een bijdrage aan de economie van ons land."

Er ligt nog veel meer groei in het verschiet voor de Turkse tomatentelers en -exporteurs, stelt Keskin. "Als land streven we ernaar om over twee jaar voor bijna €5 mld aan tomaten te exporteren. De verhoging van het Russische importquotum van 350.000 ton naar 500.000 ton heeft de export een duw in de rug gegeven."

"Tomaten worden voornamelijk op substraat geteeld in geothermische kassen waar schone energie wordt gebruikt. Het bespaart 60% energieverbruik in vergelijking met andere energiebronnen. De gemiddelde opbrengst ligt ook hoog in geothermische kassen. Onze exportcijfers zullen elk jaar nog toenemen met de uitbreiding van de kasteelt en met efficiëntere teeltmethoden", besluit Keskin.

Voor meer informatie:
Emel Esin Keskin
Esin Tarim
Tel: +90 537 617 56 29 (Turkije)
Esin@esintarım.com.tr
www.esintarim.com.tr

Publicatiedatum: