Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzwakt ToBRFV in Marokko?

Eén van de grootste zorgen van Marokkaanse tomatentelers is het ToBRFV-virus. De Marokkaanse voedselveiligheidsautoriteiten heeft de aanwezigheid van het virus in 2023 officieel erkend. De Marokkaanse NPPO (ONSSA) heeft het secretariaat van de EPPO geïnformeerd over het voorkomen van het virus in het land. Sinds oktober 2021 komt het virus in de regio Souss-Massa en sinds maart 2022 in de regio Dakhla voor.

In de laatste twee seizoenen zijn, volgens de sector, de verliezen als gevolg van het virus groot geweest. Gemiddeld is er jaarlijks 40% van de jaarvolumes verloren gegaan. Dit percentage verschilt tussen locaties en tussen telers. Volgens de meest optimistische rapporten was het verlies niet lager dan 15%.

Het seizoen 2023/2024 lijkt goed te beginnen voor tomatentelers. Met uitzondering van in de zomer geteelde cherry- en langwerpige tomaten, loopt het seizoen voor de meeste rassen ten einde. "De verliezen als gevolg van het virus zijn veel lager dan vorig seizoen", vertelt Oussama Machi, een fruitteler in Agadir. "Het lijkt erop dat het virus verzwakt. Het verlies is dit seizoen veel lager dan in voorgaande seizoenen. Volgens mij ligt het gemiddelde rond de 5%. Het moet nog officieel bevestigd worden door relevante instanties, maar het lijkt erop dat het virus minder agressief wordt."

Het virus veroorzaakt opbrengstverliezen en zorgt voor hogere beheerskosten. Het verwijderen van besmette planten blijft de enige oplossing als het virus is geconstateerd. Volgens bronnen uit de sector neemt de besmetting aanzienlijk toe tijdens het planten en oogsten wanneer telers afhankelijk zijn van externe werknemers. De verspreiding kan voorkomen worden via quarantaine-maatregelen en het toepassen van strikte hygiëneprotocollen.

Voor meer informatie:
Oussama Machi
Casamance Food
Tel: +212661178150
[email protected]

Publicatiedatum: