Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko is grootste niet-EU-AGF-leverancier voor Spanje

Recente gegevens van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen, geanalyseerd door FEPEX, tonen aan dat Marokko zijn positie als voornaamste niet-EU leverancier van groenten en fruit aan Spanje heeft versterkt. In januari 2024 bedroegen de importen van Spanje uit niet-EU-landen 67% van het totale AGF-importvolume, met een waarde van €261 miljoen, vergeleken met €129 miljoen uit EU-landen. Deze trend volgt de patronen die in voorgaande jaren zijn waargenomen, waarbij de totale AGF-importen van Spanje in januari 2024 zijn gestegen naar €390 miljoen, een toename van 26% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het volume van de importen hield ook een consistent patroon aan, met bijdragen van niet-EU-landen van 48% (164.860 ton) en EU-lidstaten 52% (180.335 ton) van het totaal van 345.195 ton, wat een toename van 11% markeert ten opzichte van januari 2023. Specifiek zagen de importen uit Marokko een aanzienlijke stijging, met een waarde van €134 miljoen en een volume van 57.534 ton, respectievelijk 45% en 31% meer. Ondertussen bleef Frankrijk de belangrijkste EU-leverancier voor Spanje, met importen die in totaal 110.448 ton bedroegen en gewaardeerd waren op €50 miljoen, beide cijfers tonen een toename ten opzichte van het voorgaande jaar.

De gegevens benadrukken de cruciale rol van Marokko in de levering van AGF aan Spanje en zijn groeiende betekenis op de EU-markt. Tussen januari en september 2023 bedroegen de exporten van AGF-producten van Marokko naar de EU €1,83 miljard, een toename van 6% ten opzichte van 2022, met een totaal exportvolume van 1,04 miljoen ton. Dit versterkt de sleutelpositie van Marokko in de agrarische handelssector met de EU.

Bron: moroccoworldnews.com

Publicatiedatum: