Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jordanië verhoogt dadelteelt en wil Oost-Europese markt betreden

Jordanië, dat voornamelijk Medjool en Barhi dadels teelt op 400 meter onder de zeespiegel, is van plan de teelt te verhogen en de Europese markt uit te breiden. Het land neemt in waarde de negende plaats in de wereldwijde dadelexport in en profiteert van de toegenomen verkoop tijdens de Ramadan, aldus Anwar Haddad, voorzitter van de Jordan Dates Association (JODA).

"De huidige vraag en consumptie van onze dadels bedroeg de afgelopen 5 jaar ongeveer 1-2 kg per dag per hoofd van de bevolking, maar nu is dat toegenomen tot 3,5 kg per hoofd van de bevolking. Tijdens de Ramadan wordt 40% van de dadels zowel lokaal als regionaal geconsumeerd. Wij exporteren jaarlijks ongeveer 11.000 ton naar de markt. De vraag in de Golfregio en zelfs internationaal, in Europa, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, neemt toe. Volgende week is de laatste week van de Ramadan, we verwachten niet dat de vraag dan nog meer zal stijgen," zegt Haddad.

Hij zegt dat Jordanië, met ongeveer 500 dadeltelers, vooral naar de Golfregio exporteert. "We exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, naar Frankrijk en Nederland in de EU en zelfs naar Australië. Er is potentieel om in Oost-Europa een nieuwe markt te bereiken. We verwachten onze markten in het komende seizoen uit te breiden," aldus Haddad.

De meeste Jordaanse dadeltelers, ongeveer 350, bevinden zich in de Jordaanvallei. Zij hebben kleine tot middelgrote bedrijven. De voorzieningen voor het sorteren en verpakken, 10-20.000 ton per jaar, kunnen door deze bedrijven worden geëxploiteerd met voornamelijk Europese machines.

Vanwege de goede vraag zegt Haddad dat zij met succes de 30.000 ton dadels uit Jordanië zullen afzetten die voornamelijk bestaan uit de dadelrassen Medjool en Barhi. Andere dadelsoorten worden geïmporteerd.

"Gelukkig hebben we niet veel voorraad voor de rest van het jaar. Het nieuwe seizoen begint weer in september. Sommige telers houden tot 10%-15% van de opbrengst achter omdat ze denken dat de prijzen zullen stijgen na de Ramadan, waar mogelijk een tekort is. We verwachten dat de teelt jaarlijks met ongeveer 10-15% zal toenemen," aldus Haddad.

"Ons aandeel in de internationale markt bedraagt ongeveer 15% van de wereldwijde export van Medjool. Dit zal worden beïnvloed door nieuwe aanplant in de regio, zoals die in Egypte en Marokko. Jordaanse dadels zijn heel bijzonder en uniek, je vindt ze nergens in de regio. We telen dadels op -400 meter onder zeeniveau. De Jordaanvallei ligt naast de Dode Zee met een hoge druk en een zuurstofgehalte dat nergens ter wereld wordt herhaald. Dit biedt een zeer unieke dadel met zeer dik vruchtvlees en met grote afmetingen, en die uniek is qua persing en smaak door het klimaat."

Uitdagingen
"We geloven dat we op de goede weg zijn wat betreft de vraag op de wereldmarkt, inclusief hoge kwaliteit en voedselveiligheidsparameters. De meeste teeltbedrijven hebben goede tuinbouwpraktijken, BRC en andere internationale certificeringen. We zijn op zoek naar meer verbetering en ontwikkeling in de hele waardeketen."

"We hebben enkele uitdagingen, de arbeidskosten zijn hoog, namelijk 70% van de teeltkosten. Ongeveer 40% van de arbeidskrachten zijn vrouwen, die sorteren en naoogsten. Tegenwoordig hebben we zeer goed opgeleide groepen vrouwen in de vallei voor het voorsorteren. We willen machines gaan gebruiken voor de voorsorteerpraktijken, omdat we denken dat dit de productiekosten zal minimaliseren. Omdat onze totale kosten hoog zijn, vinden wij dat voor onze unieke producten een eerlijke prijs moet worden betaald," benadrukt Haddad.

Voor meer informatie:
Ing. Anwar Haddad
Jordan Dates Association
+962 7 9666 6212
P@jodates.org 
www.jodates.org 

Publicatiedatum: