Grootste gemene deler is passie voor het vak bij Young Fruit Pro kick-off

Op zaterdag 11 februari vond de Young Fruit Pro kick-off plaats. Ruim 50 jongeren uit de fruitteeltsector kwamen bij elkaar in het Fruitpark Hotel te Ochten voor een avond met topsport, ondernemerschap, doorzettingsvermogen, passie voor het vak en om elkaar te ontmoeten, zo meldt Fruit Tech Campus. 

Ondernemen = Topsport
Na een korte voorstelronde van het bestuur, bestaande uit Twan Hofstede, Gertjan van Doorn, Janiek van Dijk en Richelle Huids, en een introductie van het Young Fruit Pro programma was het woord aan Erik Hulzebosch. Hij gaf inzicht in de wereld van topsport en maakte de vergelijking met de fruitsector: zowel als topsporter als toekomstige generatie fruitteler kom je voor uitdagingen te staan en zul je moeten 'roeien met de riemen die je hebt'. 

Het tweede gedeelte van de avond werden er groepjes gevormd en gingen de jongeren actief aan de slag met stellingen die betrekking hebben op actuele en relevante uitdagingen waar de sector in de komende jaren voor staat.  

 • Stelling 1: Een toekomstbestendig bedrijf heeft minimaal één clubras. 
 • Stelling 2: In de toekomst snoeit elk teeltbedrijf gedeeltelijk of volledig mechanisch.
 • Stelling 3: De nieuwe generatie moet haar krachten bundelen en een gezamenlijke afzetstrategie kiezen. 
 • Stelling 4: De grootste uitdaging voor telen van kwaliteitsfruit in de toekomst is (1) het vinden van alternatieven voor gewasbescherming of (2) het vinden van resistente rassen tegen schimmels en bacteriën. 

"Uiteenlopende reacties en leuke discussies omtrent deze stellingen hebben vervolgens plaatsgevonden."

Het officiële gedeelte werd afgesloten met een quiz. Verschillende bedrijven uit de fruitsector - Besseling Group, Xenia, FruitConsult, NFO, Greefa en Alliance - werden gevraagd om een filmpje op te nemen en een quizvraag voor te leggen aan de jongeren. In groepjes werd zo snel mogelijk antwoord gegeven op vragen als 'Wat zijn de vier grootste appelrassen wereldwijd', 'Op welke manieren kun je het zuurstofniveau in een koelcel omlaag brengen?' en 'Naar hoeveel landen wordt onze peer geëxporteerd?'. De avond werd gezamenlijk afgesloten met een drankje.   

Programma 2023
Op basis van interesse van deelnemers heeft het bestuur het programma voor YFP 2023 verder uitgewerkt. De eerstvolgende bijeenkomst die wordt georganiseerd is het fruitcafé. Tijdens het fruitcafé zullen de thema’s gewasbescherming en toekomstvisie centraal staan. Ook wordt er een dagexcursie naar een bedrijf buiten de fruitteeltsector georganiseerd.  

Het voorlopige programma voor YFP 2023 ziet er als volgt uit:  

 • Fruitcafé - Toekomstvisie gewasbescherming: 
  Woensdag 17 mei 

 • 4-daagse studietrip Engeland:
  Maandag 19 t/m donderdag 22 juni 

 • Expeditie (dagexcursie):
  Vrijdag 10 november  

Voor meer informatie of interesse:
Fruit Tech Campus
communication@fruittechcampus.nl  
www.fruittechcampus.nl     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.