Göksel Keser van Yesil My Fresh Fruit Essen:

"Tijdens de Ramadan verkopen we jumbo Medjoul dadels per pallet"

De Ramadan begint dit jaar officieel op 22 maart en is voor veel groothandelaren een seizoen met hoge verkoopcijfers. "Door de hoge prijzen van veel producten is de ramadan-periode dit jaar vrij complex," aldus Göksel Keser, inkoper en verkoper bij fruitgroothandel Yesil op de groothandelsmarkt van Essen. Het bedrijf telt veel etnische supermarkten en gespecialiseerde winkels tot haar klantenkring en exploiteert ook een filiaalnetwerk met in totaal vijf retailers in de regio Essen-Bottrop.


Het verkoopteam van Yesil in het Verscentrum Essen

Dadels in alle varianten zijn een positieve uitzondering in de eentonige markt. Keser: "Wij bieden zowel Medjoul-dadels uit Israël als uit Jordanië aan, die voornamelijk in verpakkingen van 5 kg worden verhandeld. We verkopen ook Deglet Nour (1 kg) en Beluga (400 g) uit Tunesië. Het populairst blijven echter de Medjoul-dadels, die wij aanbieden in het normale en het grotere jumbo-assortiment. Dit laatste item is vooral populair bij de kwaliteitsbewuste koper."


Göksel Keser toont jumbo Medjoul dadels uit Israël.

Qua prijs liggen de Medjoul dadels momenteel tussen de 32-40 euro/5 kg. "Vergeleken met veel producten liggen ze nog in de normale range," zegt Keser. "De vraag naar dadels is tijdens de Ramadan natuurlijk veel groter dan normaal, wat tot uiting komt in de prijs. Na de Ramadan dalen de prijzen meestal snel. Hetzelfde geldt voor de verkochte hoeveelheden: nu worden de Medjoul-dadels per pallet verhandeld, na de Ramadan zakt de vraag weer naar het gebruikelijke niveau."


Deglet Nour (l) en Beluga dadels uit Tunesië

Bovendien is de afzet momenteel bijzonder moeilijk, vervolgt de groothandelaar. De prijzen zijn over het algemeen hoog en de vraag is relatief laag. "Vorig jaar waren Turkse tomaten te koop voor 6-7 euro/krat, nu staan sommige bij aankoop al op 10 euro/krat. Spaanse komkommers zijn in sommige gevallen in prijs verdubbeld en worden nu ook kort voor het einde van het seizoen tegen bijzonder hoge prijzen verhandeld." Volgens Keser heeft dit ook een merkbaar effect op de ingekochte hoeveelheid. "In het verleden konden we gemakkelijk tot 10-15 pallets per klant kwijt in de levering, maar tegenwoordig gaat het nog maar om enkele pallets."


De laatste Marokkaanse Nadorcott clementines van het seizoen

Yesil is al jaren gevestigd in het verscentrum van de groothandelsmarkt in Essen en werkt onder meer ook samen met de bekende Nederlandse leverancier Lukassen AGF. Het hele Marokkaanse assortiment wordt via deze partner ingekocht. Keser: "Wij kopen bijvoorbeeld Marokkaanse Nadorcott clementines van het merk Lammy, en hoewel Marokkaanse citrus in Duitsland nu een marginaal product is, is het erg populair bij onze klanten. Verder worden Marokkaanse tomaten ingekocht via Lukassen, maar helaas liggen die momenteel ook ver boven het niveau van vorig jaar."

Klik hier voor de foto's van ons bezoek aan de groothandelsmarkt in Essen in maart 2023.

Voor meer informatie:
Göksel Keser
Yesil My Fresh Fruit GmbH
Großmarkt Essen
Tel.: +49 (0)201 29460410
info@myfreshfruit.de   
www.yesilgmbh.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.