Zimbabwe test citrusexport via haven Mozambique

Zimbabwaanse citrustelers gaan de Mozambikaanse haven van Beira, door de Wereldbank gerangschikt als beste containerhaven in Zuidelijk Afrika, testen met hun citrus bestemd voor het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

De proefzendingen starten in april met 30 containers citroenen uit Chegutu (Mashonaland West) en Mazowe (Central Mashonaland). Ook in mei volgt dezelfde hoeveelheid.

In juni zullen er zelfs 60 containers sinaasappelen, voornamelijk uit Mazowe, verscheept worden vanuit Beira, de op een na grootste haven van Mozambique.

Van juli tot september zullen telers in Beit Bridge, aan de grens met Zuid-Afrika, deelnemen aan de proef met 70% van de 500 containers sinaasappelen die voor die periode gepland staan voor export vanuit de haven van Beira. Daarmee wordt Durban vermeden tijdens de piek van de citrusexport. De overige 30% zal bestaan uit sinaasappelen uit Mazowe.


De haven van Beira, gerangschikt als best presterende haven in Zuidelijk Afrika door de Wereldbank (foto geleverd door HDCZim)

De Zimbabwean Horticultural Development Council of Zimbabwe (HDCZ) en de Citrus Growers Association of Zimbabwe (CGAZ) zijn momenteel in gesprek met een aantal rederijen. 

Management van Beira maakt indruk
"We zijn voorzichtig optimistisch over deze proef", zegt Linda Nielsen, CEO van HDCZ. Ze zegt dat het haar ogen heeft geopend om te zien hoe goed de haven is georganiseerd. Cornelder de Moçambique, onderdeel van het Nederlandse bedrijf Cornelder Holdings, is al ruim twintig jaar concessiehouder van de vracht- en containerterminals in de haven van Beira.

De haven van Beira is het laatste punt in de Beira Corridor die ook de mineralen van Zambia en de Democratische Republiek Congo verbindt met de Indische Oceaan."Beira heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. In de toekomst gaan we ook kijken naar andere sectoren, maar de citrussector staat momenteel het verst."

De transportkosten van Beit Bridge naar Beira zal de levensvatbaarheid voor dit project bepalen. Dit seizoen zullen alle processen en procedures getest worden voordat de volumes worden opgeschaald.

"Om de kosten te drukken hopen we dat er vrachtwagens zijn die normaal leeg terugkeren naar Beira. Die kunnen dan citrus meenemen."

Beira ook optie voor export van blauwe bessen
Linda merkt op dat uitdagingen in de haven van Durban tijdens het afgelopen Zimbabwaanse blauwe bessenseizoen de export met drie weken hebben vertraagd. Dat heeft telers, gezien de aanwezigheid van Peru, hun beperkte verkoopopties in Europa gekost. 


Blauwe bessenperceel in Zimbabwe 

"Blauwe bessen hebben een gecontroleerde atmosfeer nodig, dus als het werkt, zullen we moeten investeren in koelopslagfaciliteiten in Beira." 

Start Zimbabwaanse citrusexport naar China 
"Dit is ook ons eerste seizoen dat we citrus naar China zenden. Het is best spannend", zegt ze. 

"Er zijn aanwijzingen dat we dit seizoen zullen beginnen met 40 containers naar China. Daartoe is koudebehandeling vereist voor en tijdens het transport op zee. Het fruit voor China zal daarom voorlopig nog via Durban vervoerd worden."

De exportprotocollen ter bestrijding van fruitvlieg en Afrikaanse fruitmot zijn strikt: -0,6°C vruchtvleestemperatuur gedurende niet minder dan 24 dagen voor alle citrussoorten behalve citroenen, want die zijn gevoelig voor koudeschade. Voor citroenen geldt een vruchtvleestemperatuur van 3°C gedurende niet minder dan 18 opeenvolgende dagen.

Citrusoogst in Zimbabwe (foto geleverd door Lucentlands)

Voor meer informatie:
Linda Nielsen
Horticultural Development Council of Zimbabwe
Tel: +263 771 722 637
linda@hdczim.com
https://www.hdczim.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.