Prijsschommelingen op de Turkse hazelnootmarkt

EastFruit bericht over de verrassende gebeurtenissen op de Turkse hazelnootmarkt. Turkish Grain Board (TMO), een overheidsinstantie die hazelnoten van Turkse producenten koopt en verkoopt om de markt te ondersteunen, is onverwacht begonnen met de verkoop van haar eigen voorraden.

Er werd verwacht dat de TMO zou verkopen na de verkiezingen in Turkije in juni 2023. Het idee hierachter was dat de regering het aanbod op de markt niet zou vergroten, omdat dit hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot lagere prijzen met ontevreden lokale verkopers als gevolg.

Tegen de verwachtingen in is TMO begin februari begonnen met de verkoop. Er werd besloten 20.000 ton hazelnoten van Levant-kwaliteit van de oogst van 2021 te verkopen en 8.000 ton van 2022, waarvan 5.000 ton Levant-kwaliteit en 3.000 ton Giresun-kwaliteit. De door TMO aangekondigde prijsvork bedroeg 58-61 TRY/kg (€2,87 - €3,00), wat dicht bij de prijzen op de vrije markt lag. Als gevolg daarvan daalden de hazelnootprijzen onmiddellijk met ongeveer 9%.

Interessant genoeg stopte de daling zeer snel en stegen de prijzen weer. De prijzen op de Turkse markt zijn in een week tijd gestegen. Na de eerdere daling van 9% zijn de hazelnootprijzen op 13 februari met 7% gestegen. Ze zijn dus iets lager dan voordat de TMO met de verkoop begon. De zwakke vraag is echter nog steeds een probleem voor de hazelnootmarkt.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.