Januariprotesten Peru leiden tot 47% exportdaling met waarde van $190 miljoen

De dollarwaarde van de Peruaanse tuinbouwexport van druiven, blauwe bessen en mango, samen met ongebrande of cafeïnevrije koffie, daalde met 47% en een waarde van 190,6 miljoen dollar. Dit zijn de gevolgen van de demonstraties die Peru sinds eind vorig jaar teisteren. In januari volgde een nieuwe ronde waarbij teeltbedrijven, verpakkingsbedrijven enz. meer dan een week lang dicht gingen.


Het Peru-paviljoen tijdens Fruit Logistica 2023 in Berlijn

"De protesten in ons land sinds eind vorig jaar hebben een sterke invloed gehad op onze export, voornamelijk als gevolg van wegblokkades. In de derde en vierde week bedroeg de totale FOB-waarde van de traditionele en niet-traditionele agro-export 217,6 miljoen dollar, een daling van 47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarin voor 408,2 miljoen dollar werd geëxporteerd," zegt David Sandoval van het data-analysebedrijf Fluctuante in Peru.

De Peruaanse president Dina Boluarte heeft opgeroepen tot een dialoog tussen meerdere partijen om een einde te maken aan de politieke crisis. Deze is ontstaan nadat het Congres weigerde de door de demonstranten geëiste verkiezingen te vervroegen.

Peruaanse bedrijven die aanwezig waren op de Fruit Logistica in Berlijn, op het landenpaviljoen PromPeru, merkten op dat zij tijdens bijeenkomsten eerst veel vragen van kopers in Europa moesten beantwoorden over de situatie in hun eigen land en de gevolgen van de protesten voor de export. Producenten en exporteurs uit Peru zeiden dat zij de kopers verzekerden dat zij alles in het werk stellen om de levering van de producten te garanderen en tegelijkertijd de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Zij bevestigden het standpunt van de Association of Agrarian Producers Guilds of Peru (AGAP) dat de werknemers graag willen blijven werken en riepen op tot vrede en dialoog in plaats van geweld en verstoringen.

Sommigen vertelden over hun ervaringen met de gewelddadige invasies van vorige maand op teeltbedrijven, die zij als verschrikkelijk omschreven. Ze zijn blij dat de politie de orde heeft hersteld en veel belangrijke wegen heeft vrijgemaakt zodat de vrachtwagens de havens weer kunnen bereiken en de export weer op gang kan komen.

Voor meer informatie:
David Sandoval
Fluctuante
Tel: +51 936 336 499
davidsandoval@fluctuante.lat    
www.fluctuante.lat  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.