SATI geeft seizoensupdate 2022/23

Zuid-Afrikaanse druivenexport -8%

De South African Table Grape Industry (SATI) meldt in zijn seizoensupdate dat de export van druiven 8% lager ligt dan die van vorig jaar rond deze tijd. Tot nu toe zijn er 29,9 miljoen kartons van 4,5 kg verzonden.

De komende weken worden piekvolumes verwacht. Verschillende rassen zullen dan rijpen. Bijgevolg blijft een nauwe samenwerking met de haven van Kaapstad prioritair.

Er zijn tot nu toe ook 10% minder volumes geïnspecteerd dan vorig seizoen rond deze tijd. In totaal zijn er 38,8 miljoen kartons gecontroleerd voor de export. Er is een verschil tussen geïnspecteerde hoeveelheden en effectieve export omdat schepen vaak een week later vertrekken dan de druiven zijn ingeladen.

Load shedding, door de overheid geplande stroomonderbrekingen om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten, geïmplementeerd door Eskom, de nationale energieleverancier van Zuid-Afrika, blijft een uitdaging voor de sector en het hele land. Daarom is er een ministeriële werkgroep opgericht om mogelijke oplossingen te onderzoeken. Om de situatie in de sector beter te begrijpen, zijn er de afgelopen week twee enquêtes verspreid, een van Agbiz en een van Fruit SA.

Er wordt samengewerkt met Eskom om te kijken waar de beperkingen kunnen worden afgebouwd. Er is vooruitgang geboekt in twee regio's waar druiven worden geteeld. Voor Hexkoel in de Hex River Valley wordt de load shedding gedurende bepaalde tijdspannes beperkt en er is ook een proefproject van een maand in die zin goedgekeurd voor de Berg River regio.

Update per teeltregio
De noordelijke regio's zijn klaar met het verpakken van de druiven. De laatst verpakte rassen waren Crimson Seedless, Scarlotta Seedless en Autumn Crisp. In week 3 en 4 was er goed weer. Er is 9% meer geoogst dan laatst geraamd en 5,5 miljoen kartons van 4,5 kg werden geïnspecteerd voor export.

Het verpakken is ook voltooid in de Orange River regio. De laatst verpakte rassen waren Scarlotta Seedless, Autumn Crisp en Sugar Crisp. Er werden 16,3 miljoen kartons geïnspecteerd voor export. Dat is 2% meer dan verwacht, maar er zijn 27% minder druiven verpakt dan vorig seizoen.

Tot en met week 4 zijn er in de Olifants River regio 1,7 miljoen kartons voor de export geïnspecteerd. Sommige late rassen worden nu nog verpakt en dat zal nog gedurende 3 of 4 weken doorgaan. In week 3 en 4 was het goed weer. De huidige cijfers geven aan dat de oogst in de regio vanwege weersomstandigheden aanzienlijk lager zal uitvallen dan de oogst van vorig jaar. Marktprijzen voor vroege rassen liggen op een acceptabel niveau in vergelijking met vorig seizoen, maar dit compenseert de sterke daling van de volumes niet.

In de Berg River regio gaat het verpakken van verschillende rassen nog steeds door. De kwaliteit is goed. Er wordt mooi weer zonder regen voorspeld voor de rest van de oogst. De regio ligt op schema om de laatste oogstraming van 19,9 miljoen kartons waar te maken.

Ook in de Hex River regio gaat het verpakken door. De oogstpiek wordt verwacht van week 6 tot en met week 9. De opbrengst van Crimson, het belangrijkste ras in de regio, zal in de lijn liggen van wat eerder werd geraamd. De hoeveelheid witte pitloze druiven zal naar verwachting snel door de markt worden geabsorbeerd en men ziet mogelijkheden om het seizoen in de toekomst te verlengen. Over het algemeen rapporteren telers van de Hex River regio een zeer goed seizoen. De crisis in Peru heeft geleid tot meer belangstelling van niet-traditionele markten, wat groeikansen biedt. De regio blijft op schema om de laatste oogstraming van 24 miljoen kartons te halen. 

Markttrends en logistiek
"De Canadese markt blijft stabiel en er zijn aanwijzingen dat de vraag naar Zuid-Afrikaanse druiven goed is. De verladingen blijven vergelijkbaar met vorig seizoen, wat een positief teken is", stelt Riaan Swart van Dole South Africa. 

De Amerikaanse markt is momenteel bijzonder goed voor Zuid-Afrika vanwege de uitdagingen in Peru.

"De Britse markt is erg verstoord. Vele sectoren staken en de kosten van levensonderhoud stijgen. Er zijn neerwaartse verkooptrends waargenomen voor verschillende producten, waaronder druiven. De consument heeft minder geld om te besteden en retailers zijn overgestapt van verpakkingen van 500 gram naar 400 gram. Morrisons heeft dit seizoen de import uit Peru verminderd", stelt Damian Layton van Morrisons UK.

"De haven van Kaapstad exploiteert momenteel drie aanlegplaatsen", stelt Antoinette van Heerden, Manager Logistieke Zaken bij het Fresh Produce Exporters Forum. "Koelschepen werken in dubbele cycli, wat betekent dat er tegelijkertijd wordt geladen en gelost om de operaties te optimaliseren. De haven kent momenteel een lagere bezettingsgraad, maar er zullen extra teams worden ingezet wanneer er de komende weken meer volumes aankomen."

Voor meer informatie:
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
info@satgi.co.za 
www.satgi.co.za    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.